Legéndy Péter

2018.01.25. 10:30

Katarzis nélkül maradt szerdán a Vörösmarty Társaság közönsége

Az avantgárd művészettel a nyolcvanas évek fordulóján felhagyó Legéndy Péter a posztmodernt ostorozva, annak értelmetlenségeiről mutatott be példákat.

Majer Tamás

as

Az este legéndy péter költemények e-hangra című érdekfeszítő versekből és zenékből összegyúrt, körülbelül egyórás hangzó anyagával kezdődött. A kisbetűket a személy- és címnévben nem a tudósító, a szerző, Legéndy Péter írta így.

Nos, a hangszórók véletlenül (!) torzra sikeredett beállítása mellett fülelte-figyelte erőteljesen összpontosítva az irodalmi és képzőművészeti beszélgetésre összesereglett közönség a versek és dallamok párbeszédét. Legéndy a verseit a számítógépek fordítógépével, egy hangsúlyt nem ismerő, monoton női géphanggal mondatta fel, közötte recsegő-ropogó zenék, dallamok váltakoztak. Versei izgalmasak voltak, bár a forma, amelybe bezárta, nehezítette a befogadást.

- Miért nem a költészetről beszélgettünk? – tette föl a kérdést már jóval később, a beszélgetés végén Legéndy Filep Sándornak. S igaz, talán jobb lett volna úgy. dróton a verebek (sic!) című költeménye azon tanakodik, hogy vajon mire is jó, s valóban mennyire embertelen – hisz’ gépi – a telefonos ügyfélszolgálatok, üzenetrögzítők géphangjaival telefonozni. Való, a géphangnál mindig jobb az emberi hang, az őszinte szó.

Legéndy Péter (balra) és Filep Sándor, aki ezúttal csak kérdezett. Legéndy úgy véli, a művészettörténetben vannak felfelé szálló, s vannak bizony lefelé bukdácsoló korok, irányzatok Fotó: Nagy Norbert

Legéndy Péter képzőművészt, művészettörténészt, akit jegyeztek avantgárdnak és konceptuális művésznek is, a költemények e-hangra végighallgatása után Filep Sándor kérdezte jó szándékkal.

A beszélgetésből mégsem derült ki túl sok jó a művészetről. Legéndy lemondó, mint fogalmazott, van egy tendencia, amely mintha direkt rosszat akarna alkotni, s az elbizonytalanításban érdekelt. Ő maga nem tudja, mi jöhet a posztmodern után. Bár utalt arra, hogy egy felívelő, építkező irányzat indulhat el.

Elmesélt egy régi példát, amikor is Erdély Miklós mű gyanánt egy gyűjteményes kötetbe beadott egy libazsírba áztatott vattát, amelyet ráragasztott egy papírra. Célja az volt, hogy a zsír áztassa el a könyvet. Legéndy ebben inkább nem vett részt.

LEGÉNDY KIÁLLÍTÁSA AZ ÖREGHEGYEN

A magyar kultúra napja alkalmából Filep Sándor nyitotta meg Legéndy Péter Mémek című kiállítását az Öreghegyi Közösségi Házban. Filep elmondta, a fehérvári tárlat nem csupán a képek készítésének technikája miatt számít különlegességnek, hanem azért is, mert Legéndy évtizedek óta most először mutatja be munkáit nagyközönség előtt. A művész vallja önmagáról: ....Alkotói tevékenységem során általában nem a kézügyességemre vagyok büszke, hanem művészi látásmódomra, ízlésemre, illetve a kulturális mémek színvonalas és közérthető megjelenítésére. A tárlatot február 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Előtte, február 15-én finisszázs lesz a kiállításon, ahol a Legéndy zenés-hangos versei is elhangzanak majd. szz

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában