A népművészet szüntelenül változó hagyománya

2018.03.26. 19:34

Kvircedli és könyvek – Megnyílt Csuporné Angyal Zsuzsa kiállítása Fehérváron

Hétfőn nyílt meg Csuporné Angyal Zsuzsa népi iparművész, fazekas kiállítása a székesfehérvári Aranybulla Könyvtárban. Süteményes könyveibe nem recepteket írt Vincze Mátyás.

Majer Tamás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az asszony kisiskolás kora óta „agyagosnak” készült. Szobrász szakkörben iperedett, majd egy nyári táborban megismerkedett a fazekas koronggal. Fazekas vált belőle.

A kezdetek óta célja – férjével karöltve – a népművészet megújítása. E célkitűzés jól rímel Csupor István kiállításmegnyitón elhangzott szavaira. A férj, aki néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főtanácsosa, arról beszélt, hogy felesége alkotásai nem műtárgymásolatok, s hogy a népművészet soha nem változatlan, de állandó mobilitás jellemzi: a hagyományt nem egy kimerevített pillanatban kell megőriznünk, vallja a főtanácsos.

Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Izgalmas példát szolgáltatnak erre felesége kiállított könyvecskéi, amelyek némelyike egy borba mártogatós süteményt, a Móri-völgyben jellemző kvircedlit utánozzák. Jegyezzük meg, a házaspár Csókakőn él. Tudni kell, hogy a kvircedli nyomófája családonként más és más mintázatot adott az édességnek. Nos, e mintákat továbbgondolva formáz kvircedlire emlékeztető, kerámiaborítású könyveket Csuporné, amelyeknek lapjai Vincze Mátyás papírmerítő munkái.

 

A megnyitón a Kákics zenekar játszott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában