Zenés est

2018.05.29. 18:00

Népdalok ősi erejével – Szvorák Katalin mesélt és énekelt Fehérváron

Szvorák Katalin népdalénekes hangja töltötte be a Királykút Emlékházat egy zenés est erejéig.

Bokros Judit

Szvorák Katalint az esten Cserta Balázs kísérte

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A felvidéki Losoncon született, ötéves koráig pedig Pincen élt, majd iskolába már Füleken járt. Gyermekkorát természetközelben töltötte, s még megfigyelhette, hogyan dolgoznak éjt nappallá téve juhász és paraszt nagyszülei, akiktől egyrészt a munka tiszteletét, másrészt a dalok, az éneklés szeretetét is megtanulta. Ez az örökség egész élete során kíséri, ettől is vált olyanná, amilyennek ma ismerhetjük.

Szvorák Katalint az esten Cserta Balázs kísérte
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Királykút Emlékház beszélgetős sorozatának vendége hétfőn a Kossuth-díjas Szvorák Katalin népdalénekes volt, aki Bakonyi István irodalomtörténész meghívására érkezett Fehérvárra, hogy magáról meséljen és énekeljen. Nemrég járt egyébként a városban másokkal közös koncerten, amelynek egyik közreműködője Cserta Balázs fehérvári zenész volt. Ő ezúttal is jelen volt, s fúvós hangszereken kísérte Katalin gyönyörű énekét. Az esten szó esett a kezdetekről, a pályaívről, a határon túli létről és a zene gyógyító erejéről is. Szvorák Katalin több blokkban adott elő egyebek mellett erdélyi, moldvai, szlovák dalokat, amelyek különös erővel szólaltak meg egyedi énekhangján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában