A Diótörőt is eltáncolják

2018.08.01. 17:30

Hivatalosan lett Balett Színház Székesfehérváron

Szerdán a hivatalos papírok szerint is betipegett a létezésbe a Székesfehérvári Balett Színház. Egerházi Attila, az új intézmény igazgatója rögtön évadot is hirdetett.

Majer Tamás

Magyarországon utoljára 1979-ben alapított egy város önálló intézményként balett színházat

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Mi tagadás, manapság nem terem minden bokorban újdonat kulturális műhely, pláne nem táncszínházi társulatot gardírozó intézmény. A világ kordivatjának autópályáján szemben, de jó irányban halad ebben a többiekkel a város és a színház teremtő munkája, fejtette ki Egerházi Attila, aki számos külföldi jókívánságot zsebelt be az utóbbi időben.

Az igazgató később egy másik képpel is előrukkolt...

Egerházi Attila szerint nem gyorsan érő paradicsomot ültettek el a színház megalapításával, de almafát, amely évek hosszú során ad majd termést.A színház 13 táncművésszel áll föl, hozzájuk 9 fiatal gyakornok csatlakozik. A társulat nemzetközi lesz, úgyis ott van közös nyelvnek a tánc, a mozdulat. Bár Egerházi Attila utalt rá, hogy a jövőben szeretné, ha mind több fiatal magyar táncos csatlakozna. Iskolai rendszerű utánpótlás képzésben is gondolkodnak.

Magyarországon utoljára 1979-ben alapított egy város önálló intézményként balett színházat
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Az induló évadban folytatódnak a Test-közelből című beavatószínházi előadások. Tánc-zsúr a táncszínházban címmel ifjúsági és gyermekprogramokat indítanak. Ezek mellett, mindegy egyes előadás előtt Elő-játékot szerveznek: a balettre érkező nézők még a függöny szétnyílása előtt beszélgethetnek a koreográfussal és a szólistákkal. Ezzel segítik a műfajjal újonnan szembesülő nézők befogadó műértelmezését.

Az évadot Fehérváron a Művészetek Házában, a Circus Maximus című bemutatóval kezdik, ezután jön a Bolero. Utóbbi a Vörösmarty Színházban lesz ugyanúgy, mint a decemberre tervezett harmadik premier, a Diótörő című családi balett, amelyben várhatóan az Alba Regia Szimfonikus Zenekar működik majd közre.

Cser-Palkovics András arról beszélt, hogy már hónapok óta itt vannak velünk a táncosok, s igen aktívak voltak a város kulturális életében.

– A belénk vetett bizalom tartotta őket itt – utalt ezzel arra, hogy hivatalosan augusztus elsejével állt fel az új balett színház.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában