Színdarabok kétszáz éve?

2018.09.04. 09:00

Adománygyűjtést hirdettek a Vörösmarty Színház évadnyitóján

Az évad mottójáról, a szerkezeti változásokról s az új munkatársak, társulati tagok bemutatásáról is szólt a Vörösmarty Színház évadnyitója.

Bokros Judit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szikora János igazgató hétfőn a nagyszínpad előtt köszöntötte a 2018/19-es évad társulatának nézőtéren helyet foglaló tagjait, s más kollégákat. A nyár utáni viszontlátás örömét beárnyékolta a búcsú, hiszen aznap délután búcsúztatták a 72 éves korában elhunyt Matus György színművészt. A társulati ülés első része emlékezéssel telt: Szikora János szavai után egy 1983-as, miskolci színházi felvétel részletében tekinthettük meg a kiváló, még ereje teljében lévő Matus Györgyöt.

Az igazgató, Szikora János a szerkezeti változásokról is beszélt Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezután esett szó az aktualitásokról. Itt a direktor egyebek mellett összefoglalta, mit is jelent a teátrum plakátjain, szóróanyagain olvasható, „Színdarabok 200 éve” mottó. Kiderült: ezzel jelzik, hogy Székesfehérváron bizonyos értelemben két évszázada, 1818-ban nyílt színház, miután a műfajt pártoló közeg támogatást nyújtott a kor elismert magyar színjátszóinak a letelepedéshez. Éppen ezért, az évforduló kapcsán adománygyűjtést szerveznek, amelynek célja az, hogy megújulhasson az első színi társulatnak egykor otthont adó Pelikán udvar kapuja. Jó lenne ugyanis, ha a helyszín színháztörténeti jelentősége ismét köztudatba kerülne.

Az adománygyűjtés keretében pártolójegyeket lehet majd vásárolni. Aki támogatja a jótékony célt, annak neve fölkerülhet a kapura – mondta Szikora János, aki más témák mellett bemutatta még a három új társulati tagot. Ők: Osváth Judit, Ballér Bianka és Kovács Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában