a négy szólótáncos egyike

2018.10.13. 07:15

Marie a lovaglásról váltott át a balettra

A Bolero című kortárs táncszínházi estre készül a Székesfehérvári Balett Színház. Marie Vilette is színpadra lép.

Bokros Judit

A francia Marie Vilette szívesen jött Székesfehérvárra, vannak már itt kedvenc helyei

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A Bolero című háromfelvonásos előadásban összesen öt koreográfiát láthat majd a néző október 16-án, kedden 19 órától a Vörösmarty Színházban. A címadó darabban hatan táncolnak, három férfi és három nő. Egyikük a francia Marie Vilette, akiről megtudtuk: viszonylag későn, 16 évesen kezdte táncos pályafutását. Előtte lovagolt, ám egy előadás annyira megérintette, hogy szinte azonnal úgy döntött: megtanul táncolni. A jazzt és a modern irányzatot tanulta, s az iskolájával volt lehetőségük fellépésre is. Idővel azonban másik képzőhelyet keresett, mert meg akarta tanulni a klasszikus balettalapokat. Anélkül ugyanis sokkal nehezebb boldogulni – mesélte.

Egerházi Attilát egy barátja révén ismerte meg, amikor szabad idejében Csehországban tartózkodott. Tőle nagyon sokat tanult, elszántan gyakorolt, klasszikus balettet is. S amikor először ösztöndíjasként lehetősége volt csatlakozni a South Bohemian Theatre-höz, amelyet Attila hét évig vezetett, nem habozott. Idővel pedig állandó szerződést kapott.

Miután a koreográfus úgy döntött, hogy Magyarországon, Fehérváron próbál társulatot alapítani, szívesen vele tartott a négy szólótáncos egyikeként. Számára fontos az az irányvonal, amelyet Attila képvisel.

Marie megszerette Székesfehérvárt, különösen annak belvárosi részét. Van már kedvenc étterme és olyan helye is, ahová pihenni, sétálni jár. Utóbbi a Palotavárosi tavak környékét jelenti. Jólesik oda egy-egy próbanap után vagy hétvégén kisétálni.

A francia Marie Vilette szívesen jött Székesfehérvárra, vannak már itt kedvenc helyei
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A napi balettpróba eléggé kiveszi az energiáját, így otthon már egyáltalán nem nyújt, gyakorol. Hiszen egyébként szinte egész nap a testét használja, s persze fejben is ott kell lenni egy-egy koreográfiánál. Ettől estére eléggé lefárad.

Az elmúlt évben Fehérváron bemutatott, már itt készült táncok közül mindegyiket szereti, a Bla-bla-bla címűt például azért, mert jót lehet benne mókázni. Az is inspiráló számára, hogy most már elég sokan vannak bizonyos darabokban, hiszen kibővült a társulat.

A Bolero zenéje rég közel áll hozzá, az erre készült koreográfiát szintén fontosnak tartja. Számára egyszerre szól a szerelemről, a fájdalomról, nagyon erős érzéseket közvetít. S különösen jó érezni benne a többiek energiáit is – fogalmazott Marie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában