Fehérhímzések gyűjtője

2019.03.01. 18:00

Párniczky Józsefné emlékére rendeztek kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központban

A tavaly elhunyt Párniczky Józsefné Ilonka néni emlékére rendeztek kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központban. A megnyitót szerdán tartották.

Bokros Judit

Gonda Emma (balra) és Beszprémy Katalin a megnyitón

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az MMK földszinti galériájába belépve két teremben láthatók a gyönyörű, hímzett terítők, párnák, ruhadarabok. Az egyik helyiségben a Párniczky Józsefné által gyűjtött készített hímzések mellett megtekinthetők komoly elismerései, köztük a Gránátalma- és Király Zsiga- díj, de a látogató számos fotót és oklevelet is talál a gazdag életút lenyomataként. A megnyitón a Vox Mirabilis Kamarakórus énekelt, majd Balog Gábor, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke mondott köszöntőt.

 

– Ma, a gépi hímzések korában érdemes emlékeznünk a népi ihletésű, emberi kéz által alkotott hímzésekre. Ezek gondolatisága, technikája még azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a hímzés mint alkotótevékenység egyet jelentett a közös időtöltéssel. Ezeknek az együttléteknek is köszönhetők hagyományaink, a népi motívumok továbbadása. A körülöttünk lévő világ, emlékezetünk és é lményeink tükre és üzenete minden hímzés, a maga lenyűgöző formagazdagságában. Ilonka néni – pedagógiai érdemein túl – művészeti értelemben is egyszemélyes értéktár volt, példátlan tárgyi és szellemi örökséget hagyott maga után – fogalmazott Balog Gábor, a megyei értéktárbizottság elnöke, majd hozzátette: itt az ideje, hogy munkássága hivatalosan is helyet kapjon a megyei értéktárban. Az erre vonatkozó felterjesztést ezután Gonda Emma művelődésszervező hivatalosan is átnyújtotta az elnöknek.

Gonda Emma (balra) és Beszprémy Katalin a megnyitón
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője megnyitóbeszédét azzal kezdte: Párniczky Ilonka néni különös, nagyon meghatározó egyénisége volt a hímzőmozgalmuknak. A kézimunka és a népművészet szeretetét nem otthonról hozta, hanem iskolában sajátította el. Ez is jól mutatja, mennyire nagy szerepe volt régebben a népművészet iskolai oktatásának. Beszprémy Katalin ezután a népi iparművész Párniczkyné életútját idézte, megemlítve a neves mestereket, a rangos díjakat. Majd elmondta, hogy a technikai tudás mellett szigorú igényesség jellemezte az alkotót, aki újra és újra képezte magát. Számos hímzőcsoportot vezetett, s otthonában is szívesen fogadott tanítványokat. Meghatározó volt továbbá gyűjtőtevékenysége, amelynek köszönhetően Fejér megye fehérhímzései megmaradtak az utókor számára. E munkája eredményeként született meg a háromkötetes, Fejér megye mintakincséből című, az összegyűjtött hímzéseket tartalmazó szakkönyvsorozat, amelyet szintén kiállítottak. Beszprémy Katalin hangsúlyozta, hogy ma már Ilonka néni tanítványainak kell továbbadniuk, amit tanultak, különben évszázados tudásanyag mehet veszendőbe.

A március 23-ig látogatható tárlaton Párniczkyné hímzésein kívül a tanítványok számos látványos, igényes munkája – például úri terítő, perzsa azsúr – is megtekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában