vegyes korosztály

2019.05.23. 07:07

Tízéves a Tordasi Dalárda!

A Hangya Művelődési Házban, négy meghívott csoporttal ünnepelt a minap a tízéves Tordasi Dalárda.

FMH

A dalárda tagjai balról jobbra: Szalai György, Petz Ernő, Benkei Tamás, Fazekasné Domak Anikó, Juhász Csaba, Domak András, Kovács Ferenc. Hátsó sor balról: Zrufkó Péter, Valdinger Tibor, Kunsági Zoltán, Hekman Tibor, Fülöp Attila, Téglás Lajos Fotó: HMH

A jubileum alkalmából a mise után közös műsor következett, s a csoport vezetője, Fazekasné Domak Anikó népzenész, előadóművész, pedagógus is megosztotta gondolatait a közönséggel. Ezekből idézünk:

– A Tordasi Dalárda létrehozásának ötlete néhány dalos kedvű férfi gondolataiból pattant ki 2008 szilveszterén. Január első napjaiban felkerestek, hogy szervezzünk egy dalos csoportot, így belevágtunk… Akkor már voltunk nyolcan. Megtartottuk az első próbát, ami egész jól sikerült. A hír gyorsan terjedt, meghívtak bennünket a Huszárbálra, ahol igen nagy sikert arattunk. Ezután sokan csatlakoztak.

A csapatban az eltelt időszakban 32 férfiú fordult meg a jelenlegi tagokon kívül. A korosztály igen vegyes, az általános iskolás dalos tanítványoktól egészen az idősebb korosztályig mindenki megtalálható. Tordas határait átlépve nemcsak a környékre jutottak el, hanem az ország számos településén jártak már a Dunántúltól az Alföldig. Nagy örömükre határainkon túlra is meghívtak őket, így jártak a Felvidéken, a Délvidéken, a Vajdaságban és a Csoóri pályázatnak köszönhetően az elmúlt ősszel Erdélyben egészen Gyimesig mentek dalolni a Csángó Fesztiválra.

A dalárda tagjai balról jobbra: Szalai György, Petz Ernő, Benkei Tamás, Fazekasné Domak Anikó, Juhász Csaba, Domak András, Kovács Ferenc. Hátsó sor balról: Zrufkó Péter, Valdinger Tibor, Kunsági Zoltán, Hekman Tibor, Fülöp Attila, Téglás Lajos
Fotó: HMH

– Fellépéseinken mindig nagy örömmel fogadnak bennünket. Dalainkat szeretik, olykor velünk is éneklik, hiszen a Kossuth-nótákat, a világháborús dalokat jól ismeri minden hallgatóság. De készítettünk már széki, bordalos, „libás”, huszáros, középkori, rimóci és egyéb csokrokat is.

A dalárda több versenyen, minősítőn is szerepelt. 2011 októberében megmérettették magukat Tiszakécskén az Országos Népzenei Minősítőn, ahol elsőre Aranypáva minősítéssel jutalmazta őket a neves zsűri. Az elmúlt évben újra vállalkoztak a minősülésre, ahol a térségin kiváló, majd az országoson ismét Aranypáva fokozatot érdemeltek ki.

A nap során az ünnepelt csoport tagjai emléklapot vehettek át vezetőjüktől, valamint Fazekasné Domak Anikó és a tagok Varga Evelintől, a KÓTA titkárától okleveleket és díszoklevelet kaptak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában