Térzenével, játékokkal, táncokkal

2019.08.12. 07:43

Vasárnap megkezdődött a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál

A Zichy színpadon 19 órakor megkezdődött gálaműsorral tegnap hivatalosan is kezdetét vette a hét közepéig tartó ismerkedés az idén is messze földről érkezett muzsikusokkal és tánccsoportokkal.

Sági Zoltán

A brazil csoport – szó szerint – végigszambázott a fehérvári Fő utcán

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az augusztus 11–15. között zajló XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztiválhoz kapcsolódó események valójában azonban már tegnap 11 órakor megkezdődtek a Mátyás király-emlékmű előtt. Az alkalmi játszótéren a macedón és a kolumbiai csoportok zenés foglalkozásaiba bekapcsolódók az országok gyermekjátékaival ismerkedhettek meg. A nap folyamán a tajvani, kanadai és brazíliai vendégek a Táncházban kialakított Királyi gyermekjátszóban tanítottak a kicsiknek gyermekjátékokat és körtáncokat. 17 órától a Mátyás király-emlékműnél a kanadai és a brazil csoport adott ízelítőt népzenéjéből. Este 6-kor azonban ők is csatlakoztak a rajtuk kívül még Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan, Törökország képviselőiből – és természetesen a házigazda Alba Regia Táncegyüttesből álló felvonuláshoz, amely a tánccsoportokat a Fő utcán összegyűjtve érkezett meg a nyitó gála helyszínére, a Zichy színpadhoz.

A brazil csoport – szó szerint – végigszambázott a fehérvári Fő utcán
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A színpad elé röviddel 19 óra előtt megérkező felvonulók a várakozás perceit népzenei ízelítővel fűszerezték. A véletlen kis időre egymás mellé sorolta a kolumbiai és a szlovák népzene hangjait is, amelyek versengve keveredtek egymással. Eztán a színpadra vonult a színes sokadalom, hogy a közönséggel szemben egyszerre, egymás mellett is megmutatkozzon sokféleségük. A színpadra lépő polgármester, Cser-Palkovics András a Székesfehérvári Királyi Napok ékkövének nevezte a rendezvényt, amelyet egyébként keresetlen gyorsasággal nyitott meg, hogy a színpadon a nyitógála mielőbb megkezdődhessen.

A közeli és messzi kultúrák követeiként érkezett vendégek csütörtökig több színtéren és különféle korosztályokat megszólítva mutatkoznak be. Naponta tartanak kézműves foglalkozásokat, adnak térzenét és vezetnek táncházat amellett, hogy esténként a Zichy színpadon lépnek fel. A nemzetközi néptáncfesztiválhoz kapcsolódó rendezvények másik két fő helyszíne a Mátyás király-emlékmű környezete, valamint a Táncház lesz. A házigazda az Alba Regia Táncegyüttes, amelynek elnöke, Juhász Zsófia a rendezvényt annak honlapján köszöntve elárulta: a XXIV. alkalomra meghívták azokat a csoportokat is, akik velük fesztiválozták végig az elsőt, s érkeztek határon túli profi tánccsoportok is. Mint fogalmazott: a parádés felvonulás, a belvárosi táncszigetek, az esti nemzetközi folkestek és a királyi gyermekjátszók idén is elmaradhatatlan részei lesznek a fesztiválnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában