Emlékmű a róla elnevezett téren

2020.08.22. 07:05

Áron Nagy Lajos: festő, tanár és igaz barát

„A fény fény marad, az árnyék árnyék, a kolorit megőrzi gyönyörűségét bármilyen körülmények között.”

Majer Tamás

Nagy Edit, a szobor alkotója is elhelyezte az emlékezés virágát

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Újabb emlékmű tiszteleg a városban Áron Nagy Lajos (1913–1987) székesfehérvári lokálpatrióta, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész, tanár előtt. Az egykori Ságváriban tanított, ma ez a Széchenyi.

Péntek délelőtt Molnár Dezsőné Erzsébet, a művész hagyatékának kezelője és Cser-Palkovics András polgármester együtt leplezte le a néhány esztendővel ezelőtt Áron Nagy Lajosról elnevezett téren felállított emlékművet. Nagy Edit szobrászművész alkotásán Áron Nagy Lajos mondása, hitvallása olvasható; ezt idéztük a bevezetőben.

Tudják, az Áron Nagy Lajos tér a közbeszédben Technika Háza előtt lévő tér, árnyas, füves park. Az emlékmű a buszmegállóhoz közel található.

Nagy Edit, a szobor alkotója is elhelyezte az emlékezés virágát
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A festő még 1997-ben avatott másik emlékműve, avagy emléktáblája a Basa utcában van. A ház előtt, hol egykor alkotott. Nagy Benedek domborműve egy festőállványt formáz, rajta Áron Nagy portréja.

Térjünk vissza az újhoz! Cser-Palkovics András beszédében felidézte, civil kezdeményezés nyomán nyerte el e tér Áron Nagy Lajos nevét, ahogy civil kezdeményezés volt maga az új emlékmű is. Felelevenítette azt a célkitűzést is, hogy legyen a városban egy állandó kiállítás, amely kifejezetten a helyi alkotók műveit, életpályáját mutatja be. Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke is szólt. Mint mondta, Áron Nagy Lajost rengetegen tekintették mesterüknek, barátjuknak, pártfogójuknak.

[embed]https://www.feol.hu/hetvege/molnar-dezsone-csirke-erzsebet-megorizte-es-gondozza-aron-nagy-lajos-festomuvesz-hagyatekat-3262396/[/embed]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában