A közösség erejével

2020.08.25. 07:15

Érdekes programokkal várták az érdeklődőket Ráckeresztúron

A ráckeresztúri könyvtári, információs és közösségi hely nyáron is várta, várja az olvasókat – játékokkal, számos új könyvvel, folyóirattal.

Gajdó Ágnes

Zsigmond Réka ügyes és szerencsés is volt a kvízben Fotó: GÁ

A járványveszély miatt március közepétől három hónapon át zárva tartott a település könyvtára. Sok olvasó nehezen viselte a kényszerű szünetet, s nagyon várták, hogy újra szabadon lehessen kölcsönözni. Közösségi programokat szervezni sem volt egyszerű ebben az időszakban, így a könyvtár leginkább online játékokat hirdetett. A Rajzolj medvét! felhívás még ma is érvényes, s augusztus végéig a Kertész Erzsivel való közös meseírásra is nevezhetnek még a gyerekek. Mint a program indulásától kezdve minden évben, az intézmény idén is csatlakozott a közösségek hete országos rendezvénysorozathoz, amely a közösségek fontosságára, a közösség megtartóerejére hívja fel a figyelmet. A ráckereszt­úri könyvtár két programmal készült – ezúttal az online térben. Az Értékmérő című esemény nem csak a helyieknek lehetett érdekes: a legnagyobb videómegosztó csatornára feltöltött kisfilm ugyanis Ráckeresztúr értékeit, a község legfontosabb műemlékeit, a helyiek által tisztelt nevezetességeit mutatja be. A Keresztúr képekben című játék elsősorban a helyieket szólította meg, hiszen képrészletek alapján kellett kitalálni, hol készült és mit ábrázol egy-egy fotó.

Zsigmond Réka ügyes és szerencsés is volt a kvízben Fotó: GÁ

Az elmúlt időszakban jutott idő a könyvállomány rendezésére, a könyvek portalanítására, új polcok beszerelésére. A könyvtárellátási szolgáltató rendszer segítségével idén folyóiratokra is előfizethettek. Értékes régi fotókkal gazdagodott a digitális helytörténeti gyűjtemény, melynek rendezésére ugyancsak bőven nyílt alkalom a kényszerű zárvatartás idején. Az újranyitást követően csökkentett óraszámban működik a település bibliotékája. Heti három nap várják az olvasókat, természetesen a járvány­ügyi előírások figyelembevételével. A maszk használata és a kézfertőtlenítés például kötelező, s minthogy kicsi az épület alapterülete, egyszerre csak egy látogató tartózkodhat a könyvtárban. Az olvasók kedvét nem szegte a megváltozott helyzet, előfordul, hogy egymásnak adják a kilincset. Az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok is szorgoskodnak: volt, aki a kölcsönzésben segédkezett, mások kvízjátékokat, feladatlapokat készítettek, s olyan is akadt, aki a helyi újságba írt cikkeket. A legutóbbi könyvtári játék a Balatonhoz kapcsolódott. Fiala Borcsa Balatoni nyomozás című kötetét nyerhette meg az a szerencsés játékos, aki helyesen válaszolt 5+1, a magyar tengerhez kapcsolódó kérdésre. Az ötödik osztályba készülő Zsigmond Réka és Sörös Mira ügyesen oldotta meg a feladatot, a sorsolás Rékának kedvezett, de Mira is kapott meglepetésajándékot. Szeptembertől újra át kell gondolni, hogyan tovább, de a könyvtár ősszel is érdekes programokkal és jó könyvekkel várja az olvasókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában