Kétnapos találkozó

2022.04.11. 09:30

Csupor Istvánra emlékeztek Csókakőn

A tavaly ősszel elhunyt, felesége révén Csókakőn is sok időt töltő néprajzkutató, fazekas, szakíró, Csupor István síremlékének megáldásával kezdődött a kétnapos rendezvény.

Borsányi Bea

Az elkészült síremléket Mórocz Tamás atya áldotta meg

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Tanácsadó Testületének elnöke idén lett volna 70. éves. A Csupor István: Műgyűjtők és fazekasok között címmel rendezett találkozó ennek az évfordulónak a kapcsán a csókakői temetőben kezdődött, ahol Mórocz Tamás atya megáldotta az újonnan elkészült síremléket. A résztvevők ezután a művelődési házban emlékeztek Csupor Istvánra, aki megkerülhetetlen alakja volt a magyar fazekas népi iparművészeti életnek és akinek nevéhez tanulmányok, könyvek és filmek is fűződnek.

 

– Igen nagy tudású, határozott ember volt, akit Zalaegerszegtől Sepsiszentgyörgyig mindenhol ismertek, és nemcsak szakemberként, de barátként is tisztelték, szerették. Mindig nyitott volt az ismeretekre, sokat járta az országot és a Kárpát-medencét. Én is szívesen dolgoztam vele, többek között munkásságának egyik legjelentősebb, ismeretterjesztő tudományos könyvében, amelyben erős képi anyagon keresztül mutatja be az Európában is egyedülálló hatalmas népi kerámiakultúrát – mondta róla Vörösváry Ferenc, szakíró, szerkesztő, aki fontosnak tartja ennek a fajta munkának a folytatását.

 

A program délután és vasárnap Csákváron folytatódott tovább, ahol a Kresz Mária Alapítvány 30. születésnapja kapcsán is tartottak előadásokat, beszélgetéseket, könyvbemutatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában