Döntöttek

2022.06.29. 07:00

Kiállítási moratórium

A legnagyobb orosz múzeum, az Állami Ermitázs vezetősége úgy döntött, hogy egy év időtartamra moratóriumot vezet be az Amerikai Egyesült Államok és az európai múzeumok kiállításaira. Ez idő alatt nem ad ki a részükre műtárgyakat a gyűjteményéből biztonsági okokból és a magas pénzügyi kockázatok miatt. A bejelentést a független orosz Meduza hírportál közölte a minap.

Tóth Sándor

Valószínű nem véletlenül párhuzama a Conţeşti amfora (b) a Seuso-kincs amforájának (j)

A moratórium azt jelenti, ha a Magyar Nemzeti Múzeum a közeljövőben vagy egy éven belül megvalósítaná a többször is beharangozott, de eddig elmaradt Birodalmi pompa című kiállítását a Seuso-kincs tárgyainak késő római kori, a nagy európai múzeumok gyűjteményeiben őrzött párhuzamaiból, akkor a kiállításról hiányozna az Ermitázs Conţeştiben 1812-ben talált kentaur-füles aranyozott ezüstamforája. Korábban lapunkban bemutattuk a szentpétervári múzeum féltve őrzött kincsének a hasonlóságát a Seuso-kincs amforájával. A gót vagy hun előkelőség sírjából más leletekkel (ezüst situlák és tálak) együtt előkerült amforát a kutatók „import árunak” tekintik. Ez úgy értelmezhető, hogy a Római Birodalom Pannónia tartományába a Duna menti határvidéken betörő és fosztogató barbárok zsákmánya lehetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában