Rendhagyó irodalomóra

2022.11.21. 18:33

Újrafelfedezések a kuckóban Juhász Annával (képgalériával)

Nemes Nagy Ágnes volt a témája annak a rendhagyó irodalomórának, melyet Juhász Anna irodalmár tartott hétfőn este fiataloknak a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban. A Vörösmarty kuckó eseménye teltház előtt zajlott.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A Vörösmarty Társaság ifjúsági csoportja, a Vörösmarty kuckó idén februárban alakult, s P. Maklári Éva alelnök, valamint Bokros Judit vezetik.  Havonta szerveznek foglalkozásokat tizenéves diákoknak, melyek során felolvasásokkal, saját versek bemutatásával hozzák közelebb az irodalmat kedvelő fiatalokat egymáshoz és magához a szépirodalomhoz. Ezúttal azonban különleges vendéget hívtak: Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser tartott rendhagyó irodalomórát a fiataloknak a Nemes Nagy Ágnes centenárium apropóján.

 

- Januárban indult a centenárium, amikor Nemes Nagy Ágnes születésnapja van – ám ezt az évfordulót nem lehet elválasztani Pilinszky János tavalyi centenáriumától. A két 20. századi alkotó életműve ugyanis akár költészetileg nézzük, akár emberileg, összefügg – fogalmazta meg Juhász Anna. Az irodalmár hozzátette: az idei év gyakorlatilag ’újrafelfedezéssel’ telt a szervezőknek is, hiszen számos olyan programot kínáltak a diákok számára, amely megszólítja őket vagy a közös olvasást állítja fókuszba. – Szerettük volna megmutatni, hogy ebben a nagyon sok traumával és nehézséggel teli 20. században miként tudtak alkotókká válni és emberek maradni ezek a szerzők. Az idei év is hasonló volt, ám még nincs vége: lesz még utazás, előadás a közönség számára. De eddig is szép eredményeket értünk el: a közös események, a művek felfedezése és a sikeres programok is ezt mutatják.  

A kollégiumban megrendezett estet Fehérvár önkormányzata támogatta, melynek kapcsán Lehrner Zsolt alpolgármester is kifejezte örömét. Mint fogalmazott, ilyenkor jó újra diáknak lenni. P. Maklári Éva szintén köszöntötte a fiatalokat és bevezette őket a Vörösmarty Társaság 1867 óta tartó működésének történetébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában