Zenés kóstoló

2022.12.04. 09:30

Hangulatot pengettek a bor mellé Pákozdon

A pákozdi Abajka Citerazenekar tagjai szervezték meg azt a zenés borkóstolót szombaton délután a Kultúra Házában, amelynek már régi hagyománya van a településen: hiszen ez volt a tizenhatodik ilyen alkalom.

Tihanyi Tamás

Az abajkások pengettek hangulatot a finom borok mellé

Fotó: Komáromy Orsolya

Még a korábbi években az Apák napja keretén belül volt az első borkostoló rendezvény Pákozdon, akkor a citerásokat először fellépésre kérte Kissné Vörösmarty Mária, a kultúrház korábbi igazgatója. Ez olyan jól sikerült, hogy idővel az esemény a zenekar és Komáromy Orsolya – aki egyébként a Pákozdi Kulturális Egyesület elnöke is – saját szervezésében valósult meg. Az évek során megtörtént, hogy kétszázan is együtt voltak ilyen alkalommal a Pákozdi Nemeskócsag Általános Iskolában, aztán visszatértek a Kultúra Házába, amely kisebb ugyan, de sokkal családiasabb hangulatú együttlétre ad lehetőséget. 

Veszelszki József (balra), az Abajka Citerazenekar vezetője is elhozta borát. Mellette Renner László
Fotós: Komáromy Orsolya 

A jókedéllyel töltött órák során ezúttal tíz-tíz fehér illetve vörös, valamint két rozé fajtát hoztak el elsősorban a helyi, környékbeli szőlősgazdák, amatőr borászok. Bemutatta a hegy levét mások mellett a pákozdi Szabó Gábor, Steigervald Tibor, Veszelszki József, Madarász Attila, Németh Gábor, a csóri Szemenyei Károly, a velencei Igari András, a távolabbi Tamásiból Dobos Miklós. A székesfehérvári Renner László borász vállalta el a bíráló szerepét.  

Takács János, Pákozd korábbi polgármestere évek óta hűséges résztvevője a rendezvénynek 
Fotós: Komáromy Orsolya 

A cél elsősorban mindig az, hogy házi készítésű, amatőr borok érkezzenek az asztalra, bár képviselte már magát az ismert Lics- és Csóbor-pincészet is a kostolón: ezen a szombaton más programjuk miatt a két szakember távol maradt a rendezvénytől. Idén a legjobbnak Dobos Miklós otello rozéja, Veszelszki József olaszrizlingje, Igari András rajnai rizlingje és Szemenyei Károly zweigelt otello vöröse, valamint Németh Gábor otello-ja bizonyult. Varga Károly lett a „Legjobb Abajkás Bor”, Szabó Gábor a „Legjobb Óbor” cím birtokosa, a közönségdíjat pedig Steigervald Tibor érdemelte ki ebben az esztendőben.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában