Programajánló

2023.03.02. 09:00

Mandala és népviselet, társasjáték és sarokerkély, lángos és langalló

V. Varga József

Lángos és langalló fesztivált rendeznek Úrhidán

Fotó: FMH-archív (VV)

Március 3. (péntek)

   Bicske, 10 óra: „MagDala”. Németh Lívia és társai magyar mandalafestők kiállítása a Petőfi Művelődési Központban. A kiállítás március 6-áig látogatható. 

   Dinnyés: Sokszínűség – Népviseletek a képeslapokon. Kirakat-kiállítás Cz. Tóth Hajnalka hímző népi iparművész, a Népművészet Mestere gyűjteményéből. Megtekinthető március 24-éig. Helyszín: Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ.

   Fehérvárcsurgó, 10 óra: Bábszínházi fotókiállítás Brigitte Pougeoise gyűjteményéből a Károlyi-kastélyban. A fotógyűjtemény kép- és szövegválogatást kínál: eredeti drámaszövegek, montázsok, adaptációk, kiemelve egy olyan nyelvet, amelyet már nem kisgyermekeknek szánnak. Megtekinthető március 12-éig. (Károlyi József Alapítvány.)

   Gárdony, 18 óra: Lászlóné Wágner Éva festménykiállítása a Nemzedékek Házában. Megnyitó. Közreműködik: Ignáczné Jung Ágnes (vers), Horvát Árpád (pánsíp). 

   Székesfehérvár, 9.30 óra: Ringató Bravik Katalinnal a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Zenei nevelés a családban. A közös játék és éneklés élménye. 

   Székesfehérvár, 10 óra: Sorsok és fonalak – kiállítás a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Emlékkiállítás Hollósi István (Seregélyesi Tájház) tiszteletére. Hagyomány – érték – örökítés. A kiállítás március 9-éig látogatható (hétköznap 10–16 óra, szombaton 10–14 óra között).

   Székesfehérvár, 10 óra: A Kondor Kör kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. A 33 alkotó közös tárlata március 10-éig tekinthető meg.

   Székesfehérvár, 10 óra: Kint és bent. Gy. Simon Margit, Magyari Ari és Kishonthy Éva festménykiállítása a Köfém Művelődési Házban. Megtekinthető március 14-éig.

   Székesfehérvár, 10 óra: Mackó-kiállítás Sárkány Anna gyűjteményéből a NépmesePonton, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Megtekinthető március 17-éig. Minden, ami mackó – foglalkozások előzetes bejelentkezés alapján óvodás és általános iskolás csoportoknak.

   Székesfehérvár, 14–19 óra: Nemezelő műhely a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében (Rác utca 27.). Vezeti: Sifter Erika.

   Székesfehérvár, 17 óra: Mini-diszkó 4–12 éves gyerekek számára a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Hatvan percnyi mulatság. Zenés szórakozás. Tánci-tánci. Bohóckodás. Mini büfé.

   Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz, Zsuzsival a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

 

   Március 4. (szombat)

   Martonvásár, 7–12 óra: Termelői piac. 10–12 óra: Piac+Program. Játsszunk együtt! Utazó játszóház.

   Martonvásár, 19 óra: Ken Ludwig: Primadonnák. Bohózat két felvonásban. Helyszín: Brunszvik–Beethoven Kulturális Központ. Maszk Egyesület – mARTonSzínház. (Vasárnap is, 19 órakor.) 

   Nagyvenyim, 17 óra: Zenés nőnapi est a közösségi házban. A hölgyeket Kuminka József alpolgármester köszönti. Az est sztárfellépője: Szabó Ádám énekes, harmonikaművész. 

   Székesfehérvár, 9–13 óra: Társasjáték-nap a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában. Várják a játszani szerető kicsiket és nagyokat. Stratégiai, logikai, művészeti, irodalmi és szókincsfejlesztő társasjátékok.

   Székesfehérvár, 9.30–16 óra: Tojásdíszítés – tojásfestés. Szakmai nap a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében (Rác utca 27.). 10 óra: A hímes tojás küldetése – Mosonyi Éva népi iparművész, tojásíró, a Tojásdíszítők Egyesülete elnökének előadása. 11 óra: Minták rajzolása és háromféle tojás elkészítése. A piros tojás és jelképrendszere. A piros tojás fehérre maratása. A festetlen tojás maratása.

   Székesfehérvár, 10 óra: Sarokerkélyek nyomában. A sarokerkélyek az évszázadok során kedves, jellegzetes motívumaivá váltak a magyar városoknak, különösen Székesfehérvárnak. Fehérváron a legkorábbi a gótikus stílusú sarokerkély a régi megyeházán. Fedezd fel a sarokerkélyek titkait! Találkozás a Tourinform Iroda előtt.

   Székesfehérvár, 16 óra: Apacuka-koncert az Alba Regia Sportcsarnokban. Zenei csemegék, kiváló hangfalatok családoknak, kicsiknek, nagyoknak.

   Székesfehérvár, 19 óra: Mesteremberek – a Szabad Színház előadása az Igézőben.

   Úrhida, 9 órától: Lángos és langalló fesztivál, kolbásztöltő összeröffenés a tájháznál. Kenyérdagasztás, lángos- és langallókészítés. Fánkkóstoló. Télűző kiszebábégetés.

Apacuka-koncert családoknak, kicsiknek és nagyoknak Fehérváron
Fotós: Az együttes közösségi oldala

   Március 5. (vasárnap)

   Székesfehérvár, 11 óra: Ellopták az aranyszőrű bárányt – a Szabad Színház és a Zombori zenekar élőzenés bábjátéka az Igézőben. Történet Mátyás király igazmondó juhászáról, az aranyszőrű bárányról és Kinizsi Pálról! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában