A költők is csak emberek

2023.07.03. 18:30

Rendhagyó előadássorozat a Zsolt utcai tagkönyvtárban

Elsősorban az idősebb korosztálynak volt olyan szerencséje, hogy hallhatta a különleges előadássorozat második felvonását a Zsolt utcai tagkönyvtárban, pedig talán a fiatalabb generációk is élvezték volna azokat a történeteket, melyből kiderül, hogy író és költő fejedelmeink is csak emberek.

Palocsai Jenő

Egymás után érkeztek a Zsolt utcai gondozási központból az idősek, hogy részt vegyenek egy előadáson, mely egy folyamatban lévő eseménysorozat második állomása. A címe: Kisasszonyok, kalandok, költemények.

-A közelmúltban volt egy rendezvényünk, Szabadság, szükség, szerelem címmel és az olyan nagy sikert aratott az idősek körében, hogy szinte követelték a folytatást. Így lett az újabb előadás, melynek témája Karinthy és Kosztolányi barátsága, illetve a két irodalmár különleges viszonya, mondta Ányos Darinka megbízott tagkönyvtár vezető.

Mint megtudtuk, az előadáson a két jól ismert irodalmi figuráról, életéről, műveiről is beszéltek, nem hagyva ki viselt dolgaikat, így szó esett közös nőügyeikről, vagyis fény derült magánéleti dolgaikra, sikereikre, problémáikra is.

-Mivel a századelőről beszélünk, nem meglepő a maitól eltérő hozzáállás. Abban az időben meglehetősen szabadelvűként éltek az urak éppúgy, mint a hölgyek. Hogy ezt érzékeltessem különböző történeteket mesélek a hallgatóságnak ezzel kapcsolatban, mondta el kérdésünkre Gallai Virág könyvtárkezelő, volt magyartanár.

Természetesen nem maradhatott ki a, Mint aki sínek közé esett, című Kosztolányi vers, ahogy az sem, hogy hogyan figurázta ki Karinthy az Így írtok ti-ben, a Mint aki halkan belelépett valamibe kezdetű művében. Ezen verseket az ország színészóriásai tolmácsolásában hallgatták az érdeklődők.

Szóba kerültek persze a közös kalandozások is, illetve azok a tréfák, amiket egymás, vagy éppen az utca embere ellen elkövettek.

A közel egy órás program hallgatói elsősorban nyugdíjasok voltak, akik jól mulattak, különösen annál az anekdotánál, mikor az egyik telefonbetyárkodott a másikkal.

Egyszer felhívta Karinthy Kosztolányit, hogy felismerhetetlenségig elváltoztatott hangon meg tudja őt hívni egy egyesület nevében fellépni. A kérés az volt, hogy a 100 pengőt adja elő. Kosztolányi vállalta a haknit, de megkérdezte az idegennek hitt szervezőt, hogy Karinthy barátja nem mehet-e vele? Az egyesületi vezetőként telefonáló beleegyezett, de hozzátette, hogy fix összeg van rá, így a gázsit meg kellene osztani. Erre mondja Kosztolányi, hogy adja nekem úgy oda a pénzt, hogy a Karinthy ne tudjon róla. Erre mondja Karinthy kaviccsal a szájában, hogy akkor a nyáj jelenet benne legyen. A másik értetlenkedett, hogy az melyik, erre Karinthy már kavics nélkül mondott valami csúnyát. Hogy mit, az kiderül Kosztolányi 1926-ban kiadott verséből, mely kifejezetten erre válaszul íródott. A NYÁR, NYÁR, NYÁR című vers úgy rejti a választ, hogy csak az értheti meg, aki összeolvassa a sorok első betűit.

Mint megtudtuk, szeretnének ezekből az előadásokból egy hosszabb sorozatot és Gallai Virágnak már tervei is vannak, így meglehet, hogy augusztusban a szokásosnál is kalandosabb életű Ady Endre kerülne a középpontba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában