Filmnapok

2023.10.21. 07:00

„Az a jó kritikus, aki egyben néző is” – a Barátság mozi vendége Csákvári Géza, filmkritikus volt

Október 20-án, péntek este kezdetét vették a 13. Mozinet Filmnapok a Barátság moziban, ahol első vetítésének az Arany Pálma díjas pszichológiai krimit, az Egy zuhanás anatómiája című filmet választották.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

De még mielőtt elkezdődött volna a vetítés, a közönség találkozhatott Csákvári Géza, filmkritikussal, aki a szakmáról, egy kritika elkészítésének folyamatiról és még sok minden egyébről mesélt a közönségnek és persze a kérdezőnek, Gruber Nórának, az SZKKK munkatársának, aki elsőként arra volt kíváncsi, hogy hogyan válik valakiből filmkritikus. 

Csákvári Géza szerint a kérdés megválaszolásában fontos, hogy régen más volt még minden tekintetben filmkritikusnak lenni. Ki kellett tanulni a szakmát és ellesni a tapasztaltabbaktól. Ő maga színháztudományi egyetemet végzett, majd pedig elment egy újsághoz. Ma azonban – mondta – aki arra adja a fejét, hogy filmkritikákat írjon azontúl, hogy elszánt, tudnia kell, hogy nem ebből fog meggazdagodni, sőt megélni sem. Sajnos ilyen tekintetben ez manapság itthon nem annyira megbecsült, ahogy sok más szakma sem. 

A filmkritikus azt is elmondta, hogy az influenszerek világában ezen a téren is nehéz érvényesülni, hiszen hiába a tudás és a hozzáértés, a netes világban ismertebbekre, bármit csinálnak kíváncsibbak az emberek. 

A beszélgetés során, habár sok kérdés elhangzott, talán a következő volt a legérdekesebb: 

– Mennyire szubjektív a kritika?

– Egy kritikai mindig szubjektív, hiszen az a jó kritikus, aki egyben néző is. Éppen ezért nem szeretem a filmek közbeni jegyzetelést – .


 


 


 


 


 


 



 



 



 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában