Múltidéző ​​séta Váczi Márkkal

2023.10.14. 15:00

Székesfehérvár utcaneveinek rejtélyeire derült fény a belvárosban

Szombat délelőtt Székesfehérvár utcáinak titkairól mesélt Váczi Márk történész. A városnéző séta nem csak a nevek eredetét, de az azok mögötti izgalmas történeteket is feltárta.

Hajdú Marianna

Váczi Márk történész az érdeklődőkkel Székesfehérvár utcáinak történelmi titkait kutatva

Fotó: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Szombat délelőtt a Városház téren gyülekeztek a városnézés és a történelem iránt érdeklődők. A Tourinform iroda előtt már jóval 10:00 előtt pezsgő élet vette kezdetét, hiszen Váczi Márk egy különleges városnéző sétával készült az érdeklődők részére. A séta nem csak a város szépségeit kívánta bemutatni, hanem a mögötte rejlő történeteket is.

Márk nem először szervez ilyen sétákat, és a jövőben is tervez még néhányat, természetesen mindegyiket más témában. Az évfordulók, köztük az 1956-os események is terítékre kerülnek majd a következő alkalmakkor. A mostani séta – és az ezt követő november 25-i második rész – témája azonban a székesfehérvári belvárosi utcanevek voltak.

A város kedvelői nagy számban jelentkeztek, hogy többet megtudjanak otthonuk történelméről. Ahogy haladt a csoport az utcákon, Márk izgalmas történeteket mesélt el. Ki gondolta volna, hogy milyen híres, és sok esetben helyi kötődésű személyek nevét viselik vagy viselték anno utcáink és tereink? Szobraik és emléktábláik a város minden sarkában megtalálhatók.

De ki volt Szőgyén Maris? És vajon melyik utcát nevezték el Csók Istvánról? A sétán résztvevők mindezen kérdésekre választ kaptak. Egy különleges momentum volt, amikor a Szent Imre herceg szobrának eredeti helyszínéről esett szó.

A séta végén az arcokon elégedettség és csillogó szemek látszottak, így  nem csoda, hogy többen már a november 25-i, második részre is jelentkeztek. Váczi Márk szenvedélyével és tudásával nem csak a várost, hanem a múltat ​​is közelebb hozta az emberekhez. Egy dolog biztos: Székesfehérvár utcáinak története még számos meglepetést tartogat! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában