Nagy Áron Lajos emlékezete

2023.11.07. 17:56

Koszorúzott és ünnepelt a Székesfehérvári Művészek Társasága

Méltó módon ünnepelték meg a helyi művészek társaságuk 30. évfordulóját. Az eseményen Áron Nagy Lajos, a város egyik legnagyobb képzőművésze születésének 110. évfordulóját is megidézték.

Hajdú Marianna

Áron Nagy Lajos emléktáblájánál koszorúzott a jubiláló Székesfehérvári Művészek Társasága

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A jubiláló Székesfehérvári Művészek Társasága – amely az elmúlt évtizedek során számos jelentős művészeti tevékenységet vitt véghez fennállásuk három évtizedében – a városi önkormányzat elismerését is kivívta, amit a Pro Cultura Albae Regiae-díj odaítélésével fejeztek ki. 

Az esemény kulcsfontosságú eleme volt Nagy Áron Lajos Basa utcai emléktáblájának megkoszorúzása, ami nem csupán a művész, hanem a város kulturális örökségének tiszteletére is szolgál. 

Nagy Lajos Áron, aki életében és halála után is meghatározó alakja maradt a város kulturális életének, a Vörösmarty Színházban is nyomot hagyott. A színház emeleti társalgójában látható "Csongor és Tünde" jelenetének egy  pannója, amely 1963 óta díszíti az emeleti társalgót – beszélt a fehérvári művész időtlen munkásságáról Lehner Zsolt alpolgármester a Feol.hu-nak a koszorúzást követően, aki  Székesfehérvár Önkormányzata képviseletében vett részt a délutáni rendezvényen.

Ezt követően a Vörösmarty Színház kávézójában Gábor Gina újságíró vezetésével baráti beszélgetés közepette a társaság tagjai osztották meg emlékeiket és gondolataikat egymással, az elmúlt három évtizedről.

Az ünnepség zárásaként a Vörösmarty Színház galériájában megnyílt a "Szín - Művek" című tárlat, amelyet Kiss Diána Magdolna színművész közreműködésével nyitottak meg. Ez a kiállítás nem csupán a művészek társaságának munkáit mutatta be, hanem tisztelegni is kívánt Áron Nagy Lajos öröksége előtt.

Ez a nap méltó módon emlékezett meg egy kivételes művészről és egy aktív művészeti közösségről, amely mindmáig fontos szerepet tölt be Székesfehérvár kulturális életében.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában