„A szivárvány üstökébe kapaszkodva”

2024.05.07. 17:00

Húszéves a szabadbattyáni Pallay Alkotókör

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli az idén a Pallay Alkotókör Szabadbattyánban. A művelődési házbeli kiállítás-megnyitón a két évtized nagy pillanatait idézték meg – a festmények által, a baráti beszélgetések során. Az emlékkiállítás jelmondatának Nietzsche gondolatát választották, miszerint: „A művészet első feladata, hogy megszépítse az életet.”

V. Varga József

A kiállítók: Meszlényiné Petróczy Hajnalka (b), Polyák István Vilmos, Baráth Ernőné Irma, Borostyánné Nyári Ilona, Szerencse Ágnes, M. Jónás Erzsébet, Korom Gyöngyvér, Kleneizerné Molnár Mónika, Mészáros Edit, Horváth Éva

Fotó: A művelődési ház

A művészeti csoport 2005-ben alakult, és az esztendők alatt erős közösségé kovácsolódott. Pallay József nevét 2007-ben vették fel, felvállalva ezzel, hogy folytatják a művész örökül hagyott szellemiségét, ami elsősorban a természet tiszteletében, szeretetében nyilvánult meg. Értékelve mindezt e szépséget kívánták folytonosan megmutatni, közvetíteni alkotásaikban.

A Seuso-villa fantáziafestménye Polyák István Vilmos munkája
Fotó: A művelődési ház

– Mit jelent alkotni? – tette fel a kérdést még 2019-ben Polyák István Vilmos festő, grafikus, az alkotókör alapítója, vezetője. Abból az alkalomból faggattam, hogy az alkotókör naptárt adott ki, melyben tizenkét festmény mutatta meg kis közösségük tagjainak tehetségét, elhivatottságát. – Teremteni! – válaszolt is rá egyből. – Érzelmeket kifejezni a szivárvány üstökébe kapaszkodva! Színekkel és formákkal vallani arról, kik is vagyunk. Boldogságot meríteni abból, amit a szemünkön át a lelkünk önt egy darab papírra, vászonra.

Pallay József festőművész – aki meghatározó szerepet töltött be a 20. század ötvenes-hatvanas éveinek Fejér megyei, székesfehérvári művészeti életében – 1903-ban Szabadbattyánban született. A művész özvegye, az azóta elhunyt Vanda asszony még 2004-ben férje nyolc olajfestményét adományozta a településnek. Így kezdődött a kapcsolat. A jeles kulturális örökség – hála a mecénásoknak, Gärtner Józsefnek, Varga Zsoltnak, Gombos Ritának – az évek során tovább gyarapodott.

Az alkotókör kiállítása május 17-éig tekinthető meg a művelődési ház és könyvtárban
Fotó: A művelődési ház

Az alkotókör tevékenységét hű krónikásként végig kísérhettem az elmúlt két évtizedben. Munkáikat mindig bemutatták szűkebb pátriájukban, de kiléptek a megye, az ország más településeire, sőt a határon túlra is. Budapesten, a Yunus Emre Török Kulturális Intézetben 2017-ben rendezett kiállításukat máig emlegetik.

Simogató szín- és fényjáték – jegyeztem meg egyik alkotótáboruk apropóján.

„Molnár Mónika valami újjal próbálkozik: a festmény rétegeit külön-külön viszi fel, nem keveri a színeket” – írtam a Hírlap hasábjain. „Szerencse Ágnes és Bölcskei Ilona pasztellel dolgozik, ujjaikkal terítik, maszatolják a kéket, a barnát. Meszlényi Hajnalka a hajó árboc finomságait bogarássza, Mészáros Edit hármas osztású képén meg-megcsillan a fény, magával ragadó Fürge Judit romantika-varázsa.”

Pallay József művészeti hagyatéka a település kulturális életének kimagasló értéke
Fotó: FMH-archív (VV)

Időről időre művészbarátaikat is körükben üdvözölhették: Bujdosó Dénest, Szakál Antalt, Dienes Ottót, Bajkai Braun Gézát, Takács Antalt és feleségét, Kincer Györgyit. Érdeklődéssel figyelték őket, sokat tanultak tőlük.

Polyák István Vilmos elmondta, hogy ez a 20 esztendő meghatározó mindannyiuk életében. Ki-ki a maga útján halad tovább, de az alkotókör tevékenysége is folytatódik, mikéntje még formálódik.

Anno… – egy alkotótábor emléke
Fotó: FMH-archív (VV)

A Pallay Alkotókör tagjainak munkából összeállított kiállítás május 17-éig tekinthető meg a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában