Most sem kevésbé fontos a hazáért való kiállás

2024.05.02. 13:12

Ma mutatják be Fehérváron a Carte Rouge című filmet

Az összetartozás és a hit produkcióját ma vetítik le Székesfehérváron, a Barátság filmszínházban. Apponyi, Bethlen és Teleki hazafisága és küzdelme a magyarságért, a Vörös Térkép igazsága elevenedik meg azok előtt, akik kíváncsiak a trianoni tragédia történetének egy sokak által talán még mindig méltatlanul kevéssé ismert fejezetére.

Tihanyi Tamás

Jelenet a Carte Rouge című filmből

Fotó: Carte Rouge produkció

Gerebics Sándor filmrendező negyedszázada készít filmeket, sorozatokat, színházi adaptációkat, dolgozott rádióban, televízióban, színházakban. Négy évvel ezelőtt egy ötletével hívta fel telefonon a Kazinczy-díjas Szalóczy Pál, aki eltökélte, szülessen film Apponyi Albert beszédéről, arról, amit a gróf 1920. január 16-án mondott el a párizsi külügyminisztériumban. Miután az akkor elhangzottakat nem rögzítették az utókor számára is hozzáférhetően, Szalóczy Pál maga mondta fel a szöveget és azt a felvételt mutatta meg a rendezőnek. Elkezdődött a munka, amelynek eredménye minden várakozásukat felülmúlta. Pedig óriási feladatot vállaltak magukra: azt akarták megmutatni, hogy még egy történelmileg annyira vert helyzetben is, ami bekövetkezett, erős egyéniségek – mint Apponyi Albert, Teleki Pál és Bethlen István – megpróbálták a lehetetlent. Magyarországot képviselve felvették az antant által eléjük vetett kesztyűt és mindent igyekeztek megtenni azért, hogy a győztes hatalmak ne járhassanak el olyan aljas módon velünk, ahogyan azt végül – mégis megtették.

A film történelmünk egyik leggyászosabb időszakában játszódik
Fotó: Carte Rouge produkció

Teleki Pál arra jutott, hogy szükséges volna egy olyan térképet szerkeszteni, amely bemutatja, a magyarság milyen arányban helyezkedik el egy adott földrajzi régióban. Az lett az úgynevezett Vörös Térkép. A Carte Rouge című film – amely ma 18 órakor a székesfehérvári Barátság filmszínházban is megtekinthető – azért készült el, hogy az alkotók bebizonyíthassák, mekkora szükség van olyan magyar hazafiakra, akik semmilyen körülmények között nem adják fel a küzdelmet. Mert igenis voltak olyan vezetőink, akik megpróbálták a lehetetlent, a világ figyelmét felhívni arra, hogy a trianoni békeszerződésnek hazudott döntés mennyire aljas és igazságtalan. Gerebics Sándor, Szalóczy Pál és alkotótársaik (közülük talán Csuja Imre és Reviczky Gábor neve a legismertebb) munkája a filmkészítés eszközeivel mutatott rá, mennyire fontos az eltökéltség és a kitartás egy nemzet túlélése szempontjából. Az áthallás a két történelmi kor között nem a véletlen műve: szerintük a mai magyar kormány ugyanilyen úton halad, kitartása méltó az elődök példájához.   

– Az Orbán-kormány is ezt képviseli, mert van hite és kiáll értünk és az igazáért – mondta Gerebics Sándor a FEOL-nak. – Mindig voltak és lesznek hazánkkal szemben támadások, de az igazságtalanságba nem szabad beletörődnünk, mert akkor csak még rosszabb következhet. Magyarország a rendíthetetlenségével ma is figyelmet követel magának, ez pedig a történelemből, a múltbéli hősök példájából építkezik. Olyan emberek példamutatásából, akik nem akartak hősök lenni, de hazafiak voltak. Valaki azt mondta nekem, hogy ez a film a hit és a szeretet produkciója. Ehhez hozzáteszem, hogy az összetartozásé is.

A csíkszeredai Csíki Moziban, a Magyar Filmnapok zárófilmjeként vetítették a Carte Rouge-t, majd közönségtalálkozót szerveztek
Fotó: Carte Rouge produkció

Az alkotók az elmúlt napokban Erdélyben turnéztak, ott mutatták be a filmet, miközben a Carte Rouge kitartóan járja a magyarországi települések filmszínházait.  

– A film április 10-én mutatkozott be a fővárosban, azóta járja több állomással az országot, de már azt megelőzően is sikeres elővetítés sorozatot szerveztünk – számolt be a fejleményekről Gerebics Sándor. – Tegnap érkeztünk vissza Erdélyből, Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen a vetítések mellett közönségtalálkozón vettünk részt. Várhatóan fesztiválszereplésekre is sor kerül majd. Ma este 18 órától a Magyar Film Napja vetítéssorozat egyik filmjeként mutatkozik be a Carte Rouge Székesfehérváron, a Barátság Moziban.

A Carte Rouge című film alkotói csapata

Narrátor: Reviczky Gábor. A főbb szerepekben: gróf Apponyi Albert – Auerbach István, gróf Teleki Pál – Kelemen Zoltán, Viktória – Farkas Viktória, Kogutowicz Károly – Pánovics Rajmund, Endre (Teleki inasa) – Palotai Zoltán, báró Nopcsa Ferenc – Busi Mihály, Buday László – Tábori Iván, Bátky Zsigmond – Zsiga László, Isaiah Bowman (csak hangban) – Csuja Imre. Operatőr: Patócs Róbert Máté. Vágó: Geo Tóth György. Zene: ifj. Gerebics Sándor, Palásti Kovács Zoltán (Zoohacker), Grünvald László (Talamba Ütőegyüttes), Riz Laura.  Juhász Gyula Trianon című versének részletét Hegyi Réka tolmácsolta.  


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában