Díjátadó

2024.05.31. 20:00

Szobrászművész az új Velencei-tóért díjazott: Péter Ágnes munkásságát ismerték el

Péter Ágnes, szobrászkoszorúval, Munkácsy Mihály-díjjal és Simsay Ildikó Díjjal elismert velencei-tavi szobrászművész kapta az idei Velencei-tóért díjat. Mint fogalmazott, az elismerés mögött komoly csapatmunka áll.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Velencei-tavi Turisztikai Évadnyitó keretében adták át május 31-én, pénteken a Velencei-tóért díjat Kápolnásnyéken. Ahogy L. Simon László József Attila-díjas író, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója elmondta: a díjátadó számára ünnep – melyet immáron hatodik alkalommal rendezhettek meg. Emlékeztetett: az elismerést olyan kiváló személyiségek kapták meg eddig, mint Schmidt Egon Kossuth-díjas író, aki a Velencei-tó flórájának és faunájának a kutatásáért, a tájegység természeti értékeinek a népszerűsítéséért rendkívül sokat tett az elmúlt fél évszázadban. Átvehette az elismerést a kiváló néprajz professzor, Lukács László is, aki a tájegység népi kultúráját kutatta évtizedeken keresztül. A díj tulajdonosa továbbá Csonki István, aki a Velencei-tó térségének vízügyi fejlesztéséért tett sokat az elmúlt fél évszázadban és Balsay István is, aki korábban a Velencei-tó-Vértes koncepció megalkotásában és a fejlesztési tanács életre hívásában vállalt oroszlánrészt. Szintén a díjazottak között van Görög István, a Pákozdi Katonai Emlékpark létrehozója.

– Szép és rangos névsor ez, így hozzájuk illő, e színvonalhoz méltó díjazottat választottunk, aki életművével, munkásságával kiemelkedik a nagy átlagból, és hozzátesz a térség fejlődéséhez, szellemi arculatához.

Panyi Miklós miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára köszöntötte a legújabb díjazottat, Péter Ágnes szobrászművészt, aki a Nemzetközi Velencei-tavi Symposion alapítója, művészeti vezetője, a Symposion Alapítvány alapító elnöke. A díjazottról pedig így szólt:

– Péter Ágnes egész életművével méltóan szolgált rá erre az elismerésre. Művészete megszólít és gondolkodásra, érzelmek, érzések átadására ösztönöz. Műveiből az erő, az értelem és az érzelem mágikus harmóniája árad, amely magával ragadja azokat is, akik nem kívánnak élni a jelentések megfejtésével – mondta, s kiemelte a szobrászművész közösség iránt érzett felelősségének súlyát is. – Egyik nyilatkozatában arról beszélt, hogy egy alkotóművésznek nagy lehetősége, saját felelőssége, hogy ott, ahol lakik, megérintse a közösséget. Nos, ez egy nagyon fontos gondolat, azt gondolom, és ebből mindenki példát meríthet.

Péter Ágnes e szavakkal vette át az elismerést:

– Azt mondja az írás két helyen is, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában. Én sem lehetnék, még e díj ellenére sem, ha nem segítene ennyi barát - a családom, a kollégáim – nekem – fogalmazott, kiemelve, hogy ez az elismerés is „óriási csapatmunka” eredménye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában