Két másik kórussal együtt énekeltek

2024.06.21. 09:30

A Primavera is ünnepelte a Himnuszt

A Primavera Kórus a múlt hétvégén kétszer is fellépett a Himnusz bemutatásának 180. évfordulója alkalmából.

Feol.hu

A Himnusz bemutatásának 180. évfordulója alkalmából szervezett koncert a Magyar Zene Házában

Fotó: Thaler Tamás

A székesfehérvári kórus először szombaton a városligeti Magyar Zene Házában működött közre a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara által szervezett, „Magyar ábrándok a reformkorban” című koncerten, majd másnap ugyanezt a műsort adták elő Budakeszin, a XXXVI. Erkel Napok Ünnepi Koncerten.

Az apropót az adta, hogy száznyolcvan éve, 1844. június 15-én hirdették ki a Kölcsey Ferenc által írt „Himnusz” megzenésítésére kiírt pályázat eredményét. Ezen nyert Erkel Ferenc zeneszerző, a második pedig Egressy Béni lett. Az esten egyéb jelentős Erkel-kórusművek mellett mindegyik megzenésítés elhangzott.

A műsor első részében csak a zenekar muzsikált Dénes István karmester vezényletével. A második részben a kórusok – a Primavera Kórus, az István Király Operakórus és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar – énekeltek zenekari kísérettel, szólistákkal – Schnöller Szabina szoprán, Heim Mercedes alt, Megyesi Zoltán tenor, Jekl László basszus –, a dirigens pedig Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc szépunokája volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában