Fejér vármegyei szerzőkkel mutatták be „Az év versei 2024” antológiát

2024.06.04. 20:10

Az előző év legjobbjai közül kerültek be művek

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendeztek irodalmi estet hétfőn, amelyen a versválogatás szerkesztője, Zsille Gábor mellett Péntek Imre és Gellén-Miklós Gábor költők voltak a vendégek.

Bokros Judit

Bakonyi István irodalomtörténész kérdezte Péntek Imrét, Gellén-Miklós Gábort és Zsille Gábort „Az év versei 2024” antológia bemutatóján

Fotó: Bokros Judit / FMH

Az előző év legjobbnak tartott verseiből jelenleg két nyomtatott antológia jelenik meg: egy régebbi „Szép versek”, és egy rövidebb múltra visszatekintő „Az év versei” címmel. Utóbbi legfrissebb számát mutatták be a hétfői rendezvényen, amelynek házigazdája Bakonyi István irodalomtörténész volt. „Az év versei 2024” című kötetet jó tíz éve szerkeszti Zsille Gábor költő, műfordító, aki ebbe a válogatásba három Fejér vármegyei szerzőtől közölt verseket: Iancu Laurától, Péntek Imrétől és Gellén-Miklós Gábortól.

A felolvasásokkal színesített estre Iancu Laura végül nem tudott eljönni, így a házigazda Zsille Gábort, Péntek Imrét és Gellén-Miklós Gábort kérdezte. A szerkesztő a versek válogatásáról elmondta: körülbelül harminc irodalmi lapot néz át, mire kiválasztja, mely versek kerüljenek bele a következő évben megjelenő antológiába. Így elmondható, hogy a könyv hű lenyomata a mai magyar kortárs irodalomnak, olyan nevekkel, mint például Tóth Krisztina, Lackfi János, Turi Tímea vagy Czigány György. Zsille Gábor hozzátette: mindig keresi az új neveket, ígéretes tehetségeket, akik fiatalkoruk révén inkább az antológia vége felé szerepelnek, hiszen a kötetben a születés időrendje szerint olvashatók a költők versei.

A még mindig igen aktív, 82 éves Péntek Imre egyebek mellett arról beszélt, milyen érzés számára sokadszor bekerülni az antológiába, Gellén-Miklós Gábor pedig elsőként publikáló szerzőként mesélt például arról, hogyan fér meg a költészet, a versírás a magyartanári teendők mellett.

Szóba került még, hogy az eddig igencsak férfiasnak mondható írói pálya kezd „elnőiesedni”, egyre jobb hangú, stílusú hölgyekről szerezhetünk tudomást, ami jó hír.

Az est végén a közönség vásárolhatott és dedikáltathatott is a költőkkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában