Olasz dallamok a Bartók téren

2024.06.03. 20:00

Bel canto koncertjével nyitja a nyári évadot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Sajtótájékoztatón jelentették be az Alba Regia Szimfonikus Zenekar június 20-i nyárindító, évadzáró Bel canto koncertjét.

Gombor Lili

Ruff Tamás, Lehrner Zsolt, Dobszay Péter

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Bartók téren tartott sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt alpolgármester úgy fogalmazott, hogy június 20-án ismét egy csodának lehetünk majd tanúi az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jóvoltából, amely évadzáró és a nyári évnyitó koncertjét a Bartók téren rendezi meg. – A tavalyi nagy sikerű táncdalfesztivál után bízunk abban, hogy ismét egy fergeteges előadásnak lehetünk fültanúi. A Bartók tér idén is a kultúra, a művészet és a zene terévé avanzsálódik. A tér a város egyik ékköve, amely idén is igazi közösségi tér lesz – fogalmazott az alpolgármester.

Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója arról beszélt, nagy örömükre szolgált, hogy 2021 nyarán ők avathatták fel a Bartók teret, akkor az első térélmény koncertjükkel. – Zsúfolásig megtelt akkor a nézőtér. Többen kérdezték a tavalyi koncert után, hogy mikor lesz a következő táncdalfesztivál. Sokan azt gondolták, hogy idén, de most azért, hogy más műfajoknak is kedvezzünk, visszatértünk az olasz dalokhoz. A nápolyi dalok dallamkincse rendkívül gazdag, idén ezzel készülünk a közönségnek – fogalmazott Ruff Tamás.

A koncertet és annak tematikáját az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, a koncert karmestere, Dobszay Péter ismertette. – A bel canto, vagyis szép ének kifejezésnek az európai zene történetében kettős értelme van: egyfelől a 17–19. századi olasz énekművészetet, másfelől az itáliai opera arányos, elbűvölő szépségű melódiákban gazdag kompozíciós stílusát értjük alatta. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar idén nyáron a Bartók Béla-téren megrendezett szabadtéri hangversenyén ebbe a varázslatos világba kalauzolja el a közönséget a híres bel canto-triász, Rossini, Bellini, Donizetti operáinak népszerű részleteit megszólaltatva. A műsort egyik részében nápolyi dalokat hallhat a közönség. Két olyan sztárfellépőt hívtunk meg, akik mind felkészültségben, mind képességeiket tekintve kiválóan alkalmasak arra, hogy a szóban forgó műveket elénekeljék. Ők a Magyar Állami Operaház neves művészei, Kertesi Ingrid Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas operaénekesnő, Érdemes és Kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, valamint Boncsér Gergely Magyar Arany Érdemkereszt díjjal kitüntetett operaénekes, az Operaház egyik vezető tenoristája – ismertette Dobszay Péter.

A koncert karmestere az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester lesz.

A június 20-ára meghirdetett koncertet rossz idő esetén június 22-én tartják meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában