Avatás

2024.06.24. 13:00

Móricz Zsigmond mellszobra kerül a kápolnásnyéki Halász-kastélyba

Újabb nagy magyar szobra kerül a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjába: Somogyi József Kossuth-díjas szobrászművész Móricz Zsigmondot ábrázoló mellszobrát június 28-án avatják.

S. Töttő Rita

Újabb nagy magyar szobra kerül a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjába

Fotó: FMH-archív / Nagy Zoltán Péter

Különleges alkotás kerül a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjába: Somogyi József (1916-1993) Kossuth-díjas szobrászművész, a Képzőművészeti Főiskola egykori rektorának korai, eddig fel nem állított, Móricz Zsigmondot ábrázoló mellszobrát helyezi el a többi nagy név környezetében  a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány. A Magyar Írószövetség tulajdonában álló alkotás bronz változatát Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész, Somogyi József tanítványa készítette el. Az avatásra június 28-án, pénteken 17 órakor kerül sor. 
A Móricz Zsigmond (1879. július 2. – 1942. szeptember 5.) születésének 145. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi eseményen a szobrot Nagy János, Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár avatja fel, L. Simon László, József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja köszöntőjét követően. Az eseményen Móricz Zsigmond irodalmi munkásságát Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke méltatja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában