Fókuszban a nő

2024.06.02. 16:00

Nő, anya, társ. Asszonyok a Károlyi családban címmel nyílik különleges tárlat a levéltárban

A nőké lesz a főszerep a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának és Fejér Vármegyei Levéltárának időszaki kiállításán.

Gombor Lili

A kiállítás plakátja

Nő, anya, társ. Asszonyok a Károlyi családban címmel nyílik időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának (MNL) és Fejér Vármegyei Levéltárának szervezésében.

"A Károlyi családba beházasodott feleségek mindig új színt, új lehetőségeket hoztak a családba. Többen közülük, akárcsak Barkóczy Krisztina, ennél jóval többet is tettek. Alakították, formálták a Károlyi családot és ezáltal a magyar történelmet is. A Károlyiaknál, a kor szokásaitól némileg eltérően, több szerelmi házasság is köttetett. Egyes feleségek, mint például Kornis Klarissza és Apponyi Franciska a jótékonyság és gyermekvédelem terén is maradandó örökséget hagytak hátra. A Károlyi családban különösen nagy jelentőséggel bíró, a korszakot meghatározó feleség volt Harruckern Jozefa, Waldstein-Wartenberg Erzsébet, Zichy Karolina, Kornis Klarissza, Apponyi Franciska, Windischgrätz Mária. A kiállítás nekik kíván emléket állítani" – olvasható a tárlat háttéranyagában. 

Az ünnepélyes megnyitóra 2024. június 4. (kedden), 17 órakor kerül sor a MNL Fejér Vármegyei Levéltárában, a Székesfehérvár, Szent István tér 2–3. szám alatt. A rendezvényen köszöntőt mond gróf Károlyi György és Szabó Csaba, az MNL főigazgatója, a tárlatot Laczlavik György főlevéltáros, a kiállítás kurátora mutatja be.

A kiállítás megtekinthető 2024. június 4-től október 9-ig, hétfőtől csütörtökig, munkanapokon 8–15 óra között.

A belépés díjtalan! További információ, csoportos bejelentkezés: +36-22/313-052, [email protected]

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában