Kiállítás

2024.06.25. 07:00

Rajzokon mutatják be az általános iskolások nemzeti örökségünket

Huszonhat, többségében rajz technikával készült, nemzeti örökségeinket bemutató munka került ki hétfő délelőtt a tordasi Hangya Művelődési Ház kiállítótermének falára, közöttük több olyan, amelyet megyei általános iskolások készítettek. Az alkotásokat péntekig lehet megnézni.

Borsányi Bea

A fotó a hétfő délelőtti kiállításmegnyitón készült

Fotó: Farkas Bea / Hangya Művelődési Ház

A munkák az Élő örökségeink című pályázat felhívására készültek, melyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága a Nemzeti Művelődési Intézet Petőfi Kulturális Programja keretében hirdetett meg. A programot a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta. A kreatív alkotói pályázat célja a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó élő közösségi tudás felfedezése és kreatív megközelítése képi ábrázoláson keresztül. Az élő örökségeket nyilvántartó Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén jelenleg 52 örökségelem szerepel, így pl. a mohácsi búsójárás, a matyó örökség, a pünkösdi templomdíszítés, de a listán ott van a mohai tikverőzés is. A feladat a listán szereplő valamelyik elem bemutatása volt.

A pályázatra az ország 18 megyéjéből, illetve Szlovákia és Románia magyarlakta területeiről közel 800 pályamű érkezett. A szakmai zsűri ebből több mint 260 alkotást választott ki, amelyek az ország 19 megyéjében rendezett kiállításokon kerülnek bemutatásra. Így érkezett 26 alkotás Tordasra, melyekből egy hétig tartó tárlatot nyitottak. 

Fejér vármegyéből egyébként összesen 17 pályamű érkezett, melyből a zsűri nyolcat választott ki, többek között ezeket is meg lehet tekinteni a Hangyában. Mellettük láthatók azon fődíjas pályaművek másolatai, melyek eredetijét a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megrendezett Pünkösdi Örökség Ünnepen állították ki, valamint vannak rajzok Fehérvárcsurgóról, melyet a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Károlyi József Tagiskolája  diákjainak készítettek.

A diákok alkotásait a héten péntekig, vagyis június 28-ig a művelődési ház nyitvatartási idejében nézhetik meg az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában