Koncert

2024.06.27. 20:17

Régizene és népzene találkozása: különleges koncertnek adott otthont a Szent István Népzenei Műhely

Csörsz-Rumen István irodalomtörténész, előadóművész koncerttel egybekötött, „Haja, haja, virágom…” - A közköltészet és népköltészet virágmezején című előadásával folytatódott a Szent István Népzenei Műhely – Szimbólumok népzenei világunkban című előadássorozata csütörtök délután a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Gombor Lili

Középen: Csörsz-Rumen István

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Régizene és népzene találkozásának lehettek fültanúi azok, akik csütörtök délután ellátogattak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. A Szent István Népzenei Műhely – Szimbólumok népzenei világunkban című előadássorozatának mai alkalmán a régizene és a népzene kölcsönhatásával ismerkedhetett meg a közönség. A régizene vonalát a Musica Historica Együttes képviselte, melynek négy tagja, Csörsz-Rumen István, Juhász Katalin, Palócz Réka és Széplaki Zoltán lépett fel, míg a népzenei dallamokat a Carmina Danubiana Együttes keltette életre. 

A koncert során Csörsz-Rumen István irodalomtörténész, előadóművész beszélt az általa szerkesztett Haja, haja virágom című kötetről is. És hogy miként kapcsolódik össze egy koncert és egy könyv?  

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Idén 55 esztendeje jelent meg Szabó T. Attila szerkesztésében a Haja, haja virágom című antológia, amely az egyik első olyan kötet, melyben tudatosan vannak egymás mellé rendelve régi szövegek és népköltési szövegek, s amelyek így egymással párbeszédbe lépnek. 2017-ben jelent meg a kötet új kiadása, melyet már Csörsz-Rumen István szerkesztett és amelyhez készült egy CD melléklet is. Az est folyamán ebből hallhatott ízelítőt a közönség, kiegészítve olyan dallamokkal, énekekkel, melyek beleférnek a CD anyagának asszociációs mezejébe. A kötet valószínűleg már csak könyvtárakban érhető el, a szerencsésebbek talán még ráakadhatnak egy-egy eladó példányra a  az interneten; a CD azonban hamarosan megjelenik önálló anyagként is.

Csörsz-Rumen István világossá tette, hogy a mai estére nem lemezbemutatóként kell tekinteni. – Nem ez a lényeg, hanem keressük azokat a párhuzamokat, amelyek a régi, udvari típusú közköltészet, XVII–XVIII. századi közköltészet szókincse, frazeológiája, motívum kincse és a népköltészet között párhuzamokat sugallnak. Nem konkrétakat, tehát nem egymás másolatait mutatjuk be, hanem azt, hogy azonos témák kidolgozására hogyan vállalkoztak. Szeretnénk bekötni a régiséget abba a folyamatba, amelyet mi folklórként ismerünk – fogalmazott az irodalomtörténész.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A Carmina Danubiana Együttes 2001 óta muzsikál a közönségnek. Céljuk a magyar és kelet-európai népzene, a Duna-menti népek ritkán játszott dallamainak felkutatása és bemutatása hagyományos és feldolgozott formában. A magyar népzene és énekelt közköltészet mellett nagy szerepet kap a balkáni hagyomány, a bolgár, makedon, horvát, szerb, szlovén és román muzsika. A néprajzkutató Juhász Katalin és Szabó Zoltán népzenei és világzenei  tapasztalatait az irodalomtörténész Csörsz Rumen István évén a régizenei előadói stílus is kiegészíti.

A Musica Historica Együttes 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Tagjai a klasszikus és régizenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népi hangszerekkel is foglalkoztak, ami döntően formálta előadói stílusukat. Az együttes repertoárján elsősorban magyar és közép-európai muzsika szerepel (XI–XIX. század), emellett helyet kapnak a nyugat-európai középkori, reneszánsz és barokk szerzők, továbbá a török udvari zene (XVI–XVIII. század). Világi és egyházi, énekes és hangszeres muzsika egyaránt megszólal műsoraikban, melyet gyakran a régi hangszerek bemutatásával egészítenek ki. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában