Több korosztályt megszólító felhívás

2024.06.18. 09:00

Statisztikai tanulmány- és novellaíró pályázatot hirdet a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal, a Csányi Alapítvány, a Magyar Statisztikai Társaság és a Honismereti Szövetség a KSH korábbi elnökére, Buday Lászlóra emlékezve hirdet idén is közös statisztikai tanulmánypályázatot, valamint első alkalommal várják a novellaírók alkotásait is.

Héjj Vivien

Több korosztályt megszólító pályázati felhívásokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal

Forrás: pexels.com

– A 150 éve hatályba lépett első magyar statisztikai törvény elévülhetetlen érdeme – amellett, hogy rögzítette a hazai hivatalos statisztika működésének kereteit és feladatait –, hogy elsőként foglalkozott az adatszolgáltatói kötelezettség kérdésével. Az évforduló alkalmából a KSH, a Csányi Alapítvány, az MST és a Honismereti Szövetség statisztikai tanulmánypályázatot hirdet a felsőfokú oktatásban részt vevő hallgatók számára – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal felhívásában.

A pályázók feladata, hogy 20-30 ezer karakter hosszúságú írásokat készítsenek az alábbi témák valamelyikéről: A hazai hivatalos statisztika törvényi szabályozásának történeti vizsgálata, A statisztikai törvények jelentőségének elemzése a KSH adatgyűjtéseinek tükrében, A válaszadási hajlandóság és az adatszolgáltatói fegyelem kihívásai a 21. században vagy Adminisztratív és magánkézben lévő adatok használata a hazai statisztikában.

A szervezők továbbá külön kategóriában meghirdettek egy irodalmi pályázatot is általános iskolai felső tagozatos és középiskolai tanulók számára, akiknek 5-10 ezer karakter hosszúságú novellákat kell írni az alábbi címek valamelyikével: Egy nap statisztika nélkül – mi történne, ha egy nap adatok nélkül ébrednénk? vagy Buday László élete a „Nagy Háború” árnyékában.

A pályamunkák beérkezési határideje szeptember 10., kedd, az eredményeket október 10-én teszik közzé a szervezők. A díjátadó ünnepséget egy konferencia keretein belül tartják október 25-én, a Statisztikai Palotában, a KSH budapesti székházában. A tanulmánypályázat első három helyezettje 100, 75, illetve 50 ezer forint, a novellaíró pályázat dobogósai pedig 60, 30 és 15 ezer forintos pénzjutalomban részesülnek.

A pályázatok részletes leírása és formai követelményei, valamint a szükséges adatkezelési nyilatkozatok elérhetőek a KSH honlapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában