Kiállítás a Magtárban

2024.06.17. 15:00

Zámoly régi tér/képeken - várják a faluban készült fotókat!

Zámoly régi tér/képeken címmel terveznek kiállítást a Magtárban az idei Zámolyi Napok keretein belül, ami augusztusban esedékes. A térképek már gyűlnek, de a településen készült régi fotókat még várják!

Borsányi Bea

Zámoly a padlásról előkerült régi térképen

Fotó: Sallai Mihály

- Néhány éve a házam szénapadlásáról előkerült egy régi térkép, aminek a pontos korát nem tudom, de vélhetően még háború előtti, hiszen a települések mellett az egyes majorok is fel vannak tüntetve rajta. Akkor született meg bennem a gondolat: mutassuk meg Zámolyt régi térképeken és fotókon! Azóta több helyről is sikerült különböző korszakokból származó térképeket, térképrészleteket „összevadászni”, így pl. van egy 1882-es kataszteri térképünk is. Ugyanakkor, a 60-as évektől kezdve léteznek Zámolyról készül légifelvételek is. Ezeket ki lehet egészíteni a polgármesteri hivatalban őrzött régebbi és újabb térképekkel – kezdte Sallai Mihály, Zámoly újraválasztott polgármestere, aki azt is mindjárt megjegyezte, ezek alapján például látványos, milyen nagyot nőtt a település az évek, évtizedek alatt. A régi térképeket böngészve ugyanakkor összehasonlíthatók a régi és a mostani utcanevek is, melyek az 1848-49-es szabadságharc előtt még többnyire az utcák jellemzőire utaltak – pl. Új utca, Kis utca, stb. - és megtudható az is, milyen területek vették körbe a falut. A Sóstó, Káposztáskert, Dallosvölgy, Csapásvölgy és más elnevezések ma már talán keveseknek ismertek. 

Izgalmas időutazásra készülnek tehát Zámolyon, ahol a térképek mellett szeretnének régi fotókat is kiállítani, amik a településen készültek valamikor. Hogy a tárlat ezen része is megvalósulhasson, szükség van a zámolyiak segítségére! – Nem szeretnénk senkitől azt kérni, áldozza fel a családi album értékes darabjait, ezért úgy készülünk, hogy a behozott fotókat azonnal beszkenneljük és vissza is adjuk a tulajdonosának, így egyetlen kép sem veszik el. A fotókon megjelenhetnek a falu egyes utcái, közterületei, külterületei, de szívesen fogadunk felvételeket helyi – akár világi, akár vallási - eseményekről, családi összejövetelekről, emberekről! – tette hozzá Baboth Dóra, művelődésszervező, aki augusztus elejéig várja a képeket. 

A kiállítást a Zámolyi Napok keretében augusztus 9-én a Magtárban tervezik megnyitni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában