Vizuális párbeszéd

2024.06.13. 17:00

Zsidó és palesztin művész kiállítása nyílik Fehérvárcsurgón

A "Mozaik" Euro-Mediterrán képzőművészeti sorozat első kiállítása 2024. június 15-én nyílik meg a Károlyi-kastélyban, és bemutatja az egy hónapig tartó természetközeli művészeti rezidencia eredményeit. A Csókakőn működő Nemzetközi Művésztelepről egy palesztin és egy zsidó művész mutatkozik be egyszerre.

Palocsai Jenő

Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

A művészet erejére, annak határokon átnyúló terjedésére, a népek közötti harmónia lehetőségére mutat rá az a kiállítás, mely a Károlyi-kastélyban nyílik a héten.

–Ez a lenyűgöző ám igen szomorú kiállítás két kivételesen tehetséges és tapasztalt alkotó, a zsidó képzőművésznő Tal Gaosh és a palesztin képzőművész Abdi Abed műveit mutatja be, mindketten Haifa városából származnak. A közös kiállítás az "Identitások: Vizuális Párbeszéd" témára összpontosít. Az alkotók munkáin keresztül a szemlélőket arra ösztönzi, hogy gondolkodjanak el a személyes és kollektív narratívák összefonódásán az izraeli-palesztin konfliktus szélesebb kontextusában. Tal Gaosh és Abdi Abed kreativitása emlékeztet minket arra, hogy identitásaink összefonódnak, és történeteink sokkal hasonlóbbak, mint gondolnánk–fogalmaz közleményében az Interkulti Egyesület.

–A szervezet által indított Nemzetközi Művésztelep élete Csókakőn, egy nyugodt és festői, vidéki faluban zajlik a Vértes lábánál, ahol a természet közelsége és nyugalma teremti meg a kreativitás felvirágzásához elengedhetetlen pihentető, békés légkört. A jelenlegi háborús és pusztító időszak, valamint a Közel-Keleten fokozódó konfliktusok közepette ez a kezdeményezés reménysugárként tűnik fel. Erőteljesen szemlélteti, hogy a művészet képes hidakat építeni és párbeszédet inspirálni. Célja az egymás tisztelete és a kölcsönös megértés előmozdítása. Bár a művészeti rezidenciának nem célja a politikai válaszok nyújtása, az eredmények - amelyeket e rezidencia során létrehozott művek kiállítása és a projektet bemutató dokumentumfilm ismertet - remélhetőleg katalizátorként szolgálnak majd a kérdések felvetéséhez és a közös elmélkedés ösztönzéséhez– áll az Interkulti Egyesület válaszában.

Mint megtudtuk, ez a projekt a Kreativitás Mobilitás cselekvés program 4. része, amelyet az #ALFinMotion és a #StoriesinMOTION támogat. A két Haifa-i művész kiállítása az egykori, nemrég felújított istállóépületben lesz, és a közönség egészen június 20-ig látogathatja a kastély nyitvatartási idejében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában