Mindig más tematika

2 órája

Gárdonyi születésnapja közeleg: minden nap várják a gyerekeket az Emlékházban

Közeledik Gárdonyi Géza születésnapja. Az ünnepre készülve minden délután foglalkozásokat tart két pedagógus az író szülőházában. A hűs falak között kedden már várták a gárdonyi és az itt nyaraló gyerekeket is. Így lesz ez szombatig.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Gárdonyi Géza Emlékház hűs falai között várta a gyerekeket egy kellemes délutáni foglalkozásra július 30-án, kedden délután Varga-Molnár Anna és Majsziné Bakos Magdolna. A pedagógusok körül színes filcek, rajzlapok, állatfigurák hevertek az asztalon, készen arra, hogy az érkező gyerekeket lekössék egy tartalmas múzeumpedagógiai foglalkozással. Anna magyar szakos tanárként, Magdolna pedig könyvtárosként és tanító néniként dolgozik, amikor éppen nincsen nyári szünet. Ilyenkor viszont nem csak a gárdonyi, de az itt nyaraló gyerekek számára is tudnak izgalmas témákat hozni Gárdonyi Géza kapcsán. Az író augusztus 3-i születésnapjáig ugyanis minden nap más-más szempontok szerint mutatják be a valaha (1863-ban) itt született író életművét.

Gárdonyi születésnapja közeleg
Fotó: Nagy Norbert / FMH

Mindig más tematika

– 2017 óta minden évben egy hetet itt vagyunk az Emlékházban, hogy Gárdonyi Géza születésnapjához kapcsolódóan foglalkozásokat szervezzünk a gyerekeknek – mondja Anna, aki pedagógus társával együtt Gárdonyi Géza műveit mutatja be különböző feldolgozások formájában. – Minden évben más tematikát hozunk, hol a mesék, a novellák, a versek vagy éppen a történelmi regények kapják a főszerepet. Minden évben próbálunk újítani, valamilyen új oldalról megközelíteni Gárdonyi munkásságát. Tavaly, a 150. évforduló alkalmával átfogó foglalkozás sorozattal készültünk az érdeklődőknek, idén pedig azt szeretnénk, hogy a gyerekek a képzeletük szerint dolgozzák fel Gárdonyi műveit, a megadott tematikák szerint.

Keddtől szombatig

– Kedden a Gárdonyihoz közelálló állatvilág, illetve népi világ került szóba, amely mind a meséiben, mind a novelláiban megjelenik. Az író igazán természetközeli ember volt, aki gyakran mutatta be állatokon keresztül az emberek számára fontos példákat. Éppen ezért könyvjelzőt készítünk például a gyerekekkel, akiket arra biztatunk közben, hogy minél több mesét olvassanak, s használják a maguk készítette alkotásokat. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon motiváló dolog – mondja Anna. A szerelmes Gárdonyi a következő nap tematikája lesz, amikor főként novellák és regényrészletek kerülnek elő, miközben a gyerekek szív és virág alakú kis nyakláncot, virágot hajtogathatnak.

Gárdonyi születésnapja közeleg
A Gárdonyi Géza Emlékházban kellemes délutáni foglalkozás várta a gyerekeket
Fotó: Nagy Norbert / FMH

– Csütörtökön a humoros Gárdonyi következik, amikorra találós kérdésekkel, szórejtvényekkel készülünk. Vicclapot is szerkesztünk ezen a foglalkozáson, melyhez a gyerekek kiválaszthatják három kedvenc viccüket. Pénteken, a mesemondó Gárdonyi napján hagyományőrző játékok bemutatása lesz a cél. Mákgubóból készítünk babákat, illetve tökmag segítségével fogunk készíteni sündisznót. Majd pedig augusztus 3-án, Gárdonyi születésnapján a diákjaim olvasnak fel novellarészleteket, délután pedig megtartjuk a történelemszerető Gárdonyi foglalkozást. Minden korosztályt próbálunk megszólítani, mert nem csak a gyerekeknek szól a mese, és nem csak a felnőtteknek szól a novella és a regény – mindenki minden életkorban megtalálhatja azt a mondandót, amit Gárdonyi közvetít.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában