138 év után

2024.07.13. 08:30

Így álmodozott a szerelemről Gárdonyi – egy még soha eddig ki nem adott kötetét mutatták be

Álmodozó szerelem címmel jelent meg és mutatták be a Velencei-tavi Galériában Gárdonyi Géza „új” kötetét. Első kiadásról van szó, melyre 138 évet kellett várni. A bemutatón kiderült az is, hogy miért.

S. Töttő Rita

A közönség izgalmas részleteket ismerhetett meg a kötetből

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Álmodozó szerelem – ez a címe Gárdonyi Géza folytatásos „szappanopera” jellegű regényének, melyet 1886-ban olvashatott a közönség időről-időre egy győri újságban. Kiadására azonban csak nemrégiben kerülhetett sor. Bakonyi István irodalomtörténész a Velencei-tavi Galériában beszélgetett Keller Péterrel, az író dédunokájával.

Álmodozó szerelem címmel jelent meg és mutatták be a Velencei-tavi Galériában Gárdonyi Géza „új” kötetét. Bakonyi István irodalomtörténész beszélgetett Keller Péterrel, az író dédunokájával.
Bakonyi István és Keller Péter a kötetbemutatón
Fotó: S. Töttő Rita / FMH

– Nagyon érdekes mindig, amikor egy életmű első eredményeit meglátja az ember – mondja az irodalomtörténész, aki azért elárulja azt is: nem véletlen, hogy Gárdonyi nem adta ki ezt a „folytatásost” kötet formájában. – Ez a mű tulajdonképpen egymásból fakadó részletek összefűzése, melyben a jelenetek mozaikszerűen állnak össze, akár egy film vagy szappanopera.

Miről szól a regény?

– A mozaikok fő váza a két főhős, Sándor és Ilona szerelme, akiknek kibontakozik a kapcsolatuk. Sok mindent megtudunk a főhős diákkoráról, férfivá érlelődéséről s közben számos olyan romantikus és szentimentális elem van benne, ami kicsit a mai olvasást nehezíti, bár rendkívül kalandos, rendkívül sok fordulat és érzelem van benne. Sőt, szinte még horrorba illő részekkel is találkozhat az olvasó – mondja. – Gárdonyi 20 éves volt, amikor ezt megírta. A regényírók azonban általában nem ilyen fiatal korban írják meg az életük fő műveit, hanem sokkal később. De az kétségtelen tény, hogy ez a kötet Gárdonyi életének egy nagyon fontos részéről mesél, így pályafutásának sok előzményét megtalálhatjuk benne.

Álmodozó szerelem címmel jelent meg és mutatták be a Velencei-tavi Galériában Gárdonyi Géza „új” kötetét. Bakonyi István irodalomtörténész beszélgetett Keller Péterrel, az író dédunokájával.
A Kákics együttes tagjai zenéjükkel színesítették az estet
Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Gárdonyi dédunokájának kedvenc része

Keller Péter a feol.hu-nak hozzátette: Gárdonyi Géza születésének és halálának évfordulójára is nemrégiben emlékezhettünk, melyekre a család többek között ennek a kötetnek az első kiadásával készült. S hogy a kötetből mi a kedvence? Azt is elárulta: a zárás.

– A zárás, amikor kiderül, hová fejlődik egy emberi kapcsolat, hogyan alakul át egy ember fiatal évei során, illetve hogyan változtatja meg a megbocsátás. Illetve itt kap szerepet az is, hogyan tér vissza az Istenhez. És hogyha már az Istenhez visszatért, akkor onnantól kezdve a történet már nincs megírva, csak megy tovább a maga útján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában