Vértesboglári Művelődési Ház

2 órája

Nyári tábor: batikolás, bábozás, festés, zene, tánc és minden, ami belefér!

Második turnusát kezdte meg a vértesboglári nyári tábor a művelődési házban, ahol az iskolások mellett az óvodásokat is várják. Ezen a héten a mese világa áll a középpontban.

Borsányi Bea

A gyerekek és a hétre választott bábjaik

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„Festünk (de azt kézzel-lábbal), mesét írunk, játékokat játszunk, barátokat szerzünk, vagy simán csak unatkozunk, amihez éppen kedvünk van. Hiszen mi másra való a nyár, ha nem arra, hogy szabadon a saját kedvünkre tegyünk?” – szól a Vértesboglári Művelődési Ház felhívása arra a három héten át, hetente más tematikával megrendezett nyári táborra, amelyet a szülők kérésére szerveztek meg, hogy könnyebben átvészelje mindenki az óvoda és iskola nélküli heteket a nyári szünetben. Míg a múlt héten az alkotásé volt a főszerep, addig ezen a héten leginkább a mesékkel foglalkoznak a résztvevő gyerekek, akik egy kicsit már az augusztusi Varázslatos Tündércsalogató Alkotó Nyárra is előkészítik a terepet. A hét résztvevői nagy lelkesedéssel adták elő a tábor közösen megírt indulóját, amikor megérkeztünk a fotóssal. Aztán előkerültek a bábok és a kicsik szinte egyszerre szaladtak megmutatni, ki melyik állatot választotta magának egész hétre társául. Ezzel játszák el az általuk megalkotott történeteket, meséket, amiket adott esetben zeneszóval is kísérnek. Nem hiányoznak ugyanis a teremből a hangszerek sem: van, aki furulyázik, szintetizátoron játszik, sőt még egy kalimbát – más néven ujjzongora, afrikai eredetű hangszer – is hozott magával az egyik kislány. 

Nyári tábor a művelődési házban
A nyári tábor második hete a meséké
Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

- A kreatív tevékenységek után a mese, a zene és a tánc köré építettük fel a heti programunkat, a jövő héten pedig a virágok kerülnek a középpontba, a közös kirándulásokon és kézműves alkotásokon -pl. batikoláson – keresztül – foglalta össze Jersey Dia, helyi művelődésszervező, aki azt is hozzátette, a tábor önköltséges, a tízóraiját és az uzsonnáját mindenki hozza magával, csak az ebédet rendelik egy csákvári étteremből. Így viszont a szülőknek sem kerül több tízezer forintba a gyermek elhelyezése a szünet idejére. Turnusonként 15 kisgyermeket fogadnak, a héten a legkisebb a 4 éves Olivér, aki – ahogy mi is láttuk - remekül feltalálja magát a nagyobbak között. Az aktuális táborvezetőnek középiskolás fiúk és lányok is a segítségére vannak, akik önkéntes munkájukat aztán beleszámolhatják a kötelező 50 óra közösségi szolgálatukba. Így mindenki nyer! 

A júliusi nyári táborokat követően augusztus elején indul a Varázslatos Tündércsalogató Alkotó Nyár: a művelődési ház nyitvatartási napjainak délutánjain különböző kézműves tevékenységgel várják a résztvevőket, akikkel közösen rendbe rakják az udvar illatkertjét. Tavaly ugyancsak ezeken a délutánokon készültek el az illatkert tündér-, és manólakjai és más apró díszei. A terület azonban az állandó gondozás hiányában némileg rendezetlenné vált és az alkotások egy része is megkopott. Augusztusban ezt szeretnék a tavalyi fényében helyreállítani, illetve egy kicsit tovább is fejleszteni. De ez még odébb van! Egyelőre a héten zajlik a mesetábor, a jövő héten pedig a virágok köré felépített alkotótábor következik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában