Augusztus 17-25.

3 órája

Ajánlatok a Szent István Király Múzeum programjaiból

A programváltozás jogát fenntartják!

Feol.hu

Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert Székesfehérvár, Koronázó tér 1.

Augusztus 17. szombat: 10:00–12:00 és 15:00–17:00
“Küllő és rozetta”
A középkori egyházi építészet egyik legizgalmasabb vívmánya a rózsaablak volt. Az összetett szépségű, megannyi szimbolikát magában rejtő művészi alkotások alapján most a múzeum múzeumpedagógusainak segítségével mi is elkészíthetjük saját rózsaablakainkat.
Augusztus 17. szombat és augusztus 18. vasárnap: 10:00, 14:00 és 16:00
Táblára fel! – fókuszban a Koronázó Bazilika
A társasjátékban az egykori Koronázó Bazilika és a Középkori Romkert, valamint a magyar középkor történetéhez kapcsolódó kérdésekre válaszolva lehet haladni. A tudáspróba mellett rejtvények is megmozgatják az elmét. Hogy a látogatók / játékosok ne csak az elméjüket tornáztassák meg, ügyességi
feladatokra is számíthatnak. Előzetes regisztráció szükséges: [email protected] Családoknak, baráti társaságoknak ajánlott társasjáték.
Augusztus 18. vasárnap: 10:00–12:00 és 15:00–17:00
Alkoss mozaikot!
Hogyan készült a koronázó bazilika szentélyének egykori mozaikja? Milyen anyagokból rakták össze? Mennyi maradt meg belőle? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a látogatók, miközben maguk is elkészíthetik saját kis mozaikjukat. A programot 10 éves kortól ajánlják!
Augusztus 19. hétfő: 10:00–12:00 és 15:00–17:00
Fess szekkót!
Ismerkedjünk meg egy falfestészeti technikával! Lehetőségünk van Aba-Novák Vilmos által készített történelmi szekkót inspirációnak használni az általunk készülő alkotáshoz. Tekintsük meg az eredeti művet, majd abból kiindulva alkossuk meg saját képi világunkat. Előzetes regisztráció szükséges Szabóné Szűts Angélánál: [email protected]
Augusztus 19. hétfő 10:00
Biczó Piroska régész szakmai tárlatvezetése
A tárlatvezetés során a látogatók megismerkedhetnek a Szűz Mária prépostsági templom történetével, ami Szent István király kultuszának központja és a királykoronázások színhelye. Megszemlélhetik az országalapító és fia, Imre herceg sírhelyét, III. Béla és feleségének egykori nyughelyét és a Pipó-torony maradványait is. A belépés díjtalan.

Szent István Király Múzeum – Rendház, Díszudvar Székesfehérvár, Fő u. 6.

2024. augusztus 18. vasárnap, 10:00–18:00
A katonaláda titka – interaktív foglalkozás
A Hadtörténeti Múzeum munkatársainak bemutatójával az első világháború frontjain harcoló katonák mindennapjait elevenítik meg. Személyes használati- és emléktárgyak, fényképek, levelek, ruhadarabok, korabeli fotók, plakátok, fegyverek segítségével idézik meg a déd- és ükapáink 1914-1918 közötti fronton töltött életszakaszát. Megismerkedhetünk a körülményekkel, ahogy éltek és a nehézségekkel, amelyekkel szembe kellett nézniük.
Augusztus 19. hétfő, 10:00–14:00
Kreatív foglalkozás a Papírformával a Hadi Mustra kiállításhoz kapcsolódóan
Augusztus 19. hétfő, 10:00–18:00
Kitűzőkészítés
Magyar tisztek százai kapták meg háborúk során hősiességükért, kiemelkedő szolgálatukért a minden idők egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését, a Mária Terézia Katonai Rendet. II. József császár és király alapította 1789-ben a legénység számára az Arany és az Ezüst Vitézségi érmet - mely kitüntetéseket több ezer magyar gyalogos és huszár elnyerte. A kiállításon szereplő példányok alapján most bárki elkészítheti saját jelvényét is, kitűző formájában. A belépés díjtalan.
2024. augusztus 25. vasárnap, 9:30
Érik a som – gyógynövénygyűjtő túra
Helyszín: Balinka
Következő túránk Balinkán lesz, ahol végre érik a som. Rengeteg C-vitamint tartalmaz és finom szörpöt, lekvárt készíthetünk belőle. A som mellett még
bodzabogyót is gyűjtünk. A lekvárnak való gyümölcsökön kívül az utunkba eső gyógynövényekből is szedünk majd. Túravezető: LENCSÉS RITA gyógynövény szakértő A tervezhetőség érdekében előzetes bejelentkezés szükséges: [email protected], 70/338-6173 - [email protected], 30/296-6480 Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
A programjok időjárásfüggőek, célszerű a túrák előtt mindig tájékozódni a megadott elérhetőségeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában