A felszín alatt jártunk

2 órája

Egy évben, mindössze egyszer történik hasonló alkalom (galéria, videó)

Különleges alkalomra hívták az érdeklődőket a romkert területén hétfőn délelőtt!

Bokányi Zsolt

Izgalmas tárlatvezetést tartott a szakember!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Rendkívülinek mondható tárlatvezetést tartott ma délelőtt Biczó Piroska régész a romkertben, aki nemrég Székesfehérvár legrangosabb civil elismerését vehette át, a Szent István Emlékérmet, miről bővebben is írtunk korábban oldalainkon. És míg a felszínen látványos zászlóforgató produkció zajlott, mi a föld alatt, a tárlatvezetés helyszínén értük utol a szakembert! Nem volt egyszerű feladat váltanunk néhány szót, hiszen számtalan érdeklődő érkezett az eseményre, és különösen is tartalmas tárlatvezetés részesei lehettek a résztvevők. Ám az izgalmas eseményt követően, sikerült még egy rövid videó felvételt is készítenünk a régésszel, aki elmondta, 1994-óta kutatja a területet, és folytatott ásásokat majdnem minden évben, így a bazilika története kimondottan közel került hozzá, és ezeket az információkat próbálta továbbadni a tárlatvezetés alkalmával is. 

Különleges eseménynek számított a mai, hiszen ilyen, a szakember elmondása szerint maximum egy évben egyszer fordul elő, most éppen a Királyi Napok alkalmával. A tárlatvezetésen résztvevők megismerhették a bazilika történetét, megtudták mi tette igazán fontossá a helyet, mit jelentett Istvánnak a bazilika, akit mint köztudott itt temettek el, és itt őrizték a királyi kincseket is. A szakember külön kitért arra is, hogy sok királyt koronáztak a helyszínen, akik mind azt remélték hogy az az erő amit az előd I. István sugároz, az hatással lesz rájuk és az uralkodásukra is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában