Képregényfesztivál

15 órája

A sötét nagyúr is ott volt!

Kisebb jubileumot ünnepelhetett a Dunaújvárosi Képregényfesztivál. Az immáron ötödik seregszemlének a város ikonikus helyszíne, az idén 50 éves Munkásművelődési Központ adott otthont szombaton.

Kecskés Zoltán

Mindenki megtalálhatta a kedvére valót a Dunaújvárosi Képregényfesztiválon.

Fotó: A szervezők

A rendezvény a képregény minden területét egyesítette: vásár, szakmai és szórakoztató programok, játékok, képregényes rögtönzések várták a látogatókat. Sőt, ahogy a szervezők ígérték, még Darth Vader is befutott, aki fénykardjával áldotta meg a rendezvényt.

Dunaújvárosi_képregényfesztivál_2024
Mosoly ült ki az arcokra, régi és új kiállítók egyaránt megjelentek.
Fotó: A szervezők

A felhozatal – ahogy arra számítani lehetett – színes és változatos volt, a hangulat nem különben. A fő csapásirány idén is a változatos képregény-kínálat volt, régi és új szereplők egész sora várta a műfaj fanatikusait, sőt az úgynevezett „geek kultúra" teljes szeglete is megjelent a 3D nyomtatott szobrokon, ékszereken, kiegészítőkön át a társasjátékokig. A rendezvényen összefutottunk az esemény szervezőivel, Kovács Krisztina műfordítóval, Kurucz Róbert, a NewCityComics (NCC) szerkesztőjével és Orosz László Comicsmania kiadójával is, akik erről a csodálatos és izgalmas világról és ambícióikról meséltek.

– Gyerekkorunk óta képregényrajongók, gyűjtők vagyunk, felnőtt fejjel pedig belevágtunk a képregény kiadásba is. Évek óta járjuk az országban a képregény fesztiválokat, és gondoltuk, jó ötlet a város környéki rajongóknak is elhozni, illetve bemutatni ezt a világot – mesélik lelkesen hozzátéve, már az első, 2018-as esemény is a vártnál nagyobb érdeklődést keltett és évről évre – kivéve a covid időszak – sikerült ezt a kialakult helyi keménymagot megtartani és bővíteni.

Dunaújvárosi_képregényfesztivál_2024
A legendás Kockás képregénymagazin is ott volt a seregszemlén.
Fotó: A szervezők

– Nézz csak körül mennyien vagyunk! – folytatták – A dunaújvárosi fesztivál különlegessége, hogy a budapesti rendezvényekkel ellentétben nem csak a késő szocialista, illetve rendszerváltozás kori képregénykultúrán felnőtt generáció látogatja, hanem sokan gyermekükkel jönnek, családi jelleget adva az eseménynek. A résztvevők között unikumnak számít a Frike kiadó, mely a hazánkban élő Giovanni Gallotta és csapata révén adja ki magyarul a képregények külön válfaját képező olasz fumetti műfaj klasszikusait. Szintén egyedülálló a legendás Kockás képregénymagazin, melynek nem csak a korábbi színes változata lett újraélesztve, hanem egy új fekete-fehér változata is van. Mindemellett lelkes hobby-képregényalkotók is megmutathatják magukat – tették hozzá.

A vásár mellett társasjátékkal várták a kilátogatókat a színházteremben. A rendezvény kvázi társszervezője már a Kockahegy társasjáték klub fantasy, illetve egyéb jellegű szórakozással csábította hosszabb maradásra a résztvevőket. Mint azt megtudtuk, a szervezők már most elkezdenek dolgozni a jövő évi fesztiválon, ám erről többet egyelőre nem is árulhatnak el, csak annyit, hogy 2025-ben újra összegyűlhet minden környékbeli, vagy azon túli képregényrajongó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában