Ajándék

2 órája

Becses emléktárgy került a Vörösmarty Emlékházba - a költő saját keze munkája

„Laurámnak” – ez a címzés olvasható azon az ékszerdobozon, melyet Vörösmarty Mihály készített feleségének, Csajághy Laurának 1850-ben. A becses emléket nemrégiben ajándékozta örököse a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékháznak.

S. Töttő Rita

Fotó: Vörösmarty Emlékház

Örökhagyás révén került Haraszti Pálné birtokába az a fa ékszerdoboz, melyen már a faragás is arról tanúskodik, hogy különleges emlékről van szó: a Laurámnak felirat alatt Pest és az 1850-es dátum olvasható. 

Fotó: Vörösmarty Emlékház

Az öröklő tudomása szerint a bársonnyal bélelt fa ékszerdobozt Vörösmarty Mihály készítette feleségének, Csajághy Laurának. Ezért is gondolta úgy a tulajdonos, hogy e becses emléktárgyat a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványon keresztül a Vörösmarty Emlékháznak adományozza. 

Fotó: Vörösmarty Emlékház

Rodics Eszter, a Népfőiskola elnök asszonya a feol.hu-nak elmondta:

- Nagy öröm számunkra ez az ajándék, hiszen a legtöbb Vörösmarty családhoz kapcsolódó tárgyat a Magyar Tudományos Akadémia és a Petőfi Irodalmi Múzeum tárolja. Éppen ezért, látogatóink számára is nagy érték lesz ez az ékszerdoboz, mert Vörösmarty Mihályhoz közvetlenül köthető, ritka tárgy kerül a kiállításba. Jövő héttől már látható is lesz – fogalmazott az elnök asszony s hozzátette: a Vörösmarty Emlékház történelmi emlékhelyen hamarosan indulhatnak az emlékezetpedagógiai programok, melynek apropóján rengeteg fiatal érkezik az Emlékházba. – Az ékszerdobozt pedig már ebbe a programba is beépítettük, így az érkező fiatalok elsőként ismerkedhetnek meg vele és történetével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában