Hétvezér est Fehérváron

2 órája

Szent királyunk és fia

V. Varga József

Varga Tibor jogtörténész, a Szent Korona Országáért Alapítvány alapítója

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap / Archív

A Fejér Szövetség 649. Hétvezér estjén Varga Tibor jogtörténész Szent királyunk és szent fia – az Archiregnum kezdete címmel tart előadást Őszelő, Szent Mihály, Földanya, szeptember havának 3. napján, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

Varga Tibor jogtörténész, a Szent Korona Országáért Alapítvány alapítója éppen ebben az évben, Szent István ünnepnapján, 2024. augusztus 20-án rendezett ősbemutatójával debütált A Szent Korona országa oratórium társszerzője lesz a Fejér Szövetség közművelődési előadás-sorozatának előadó vendége.

– Szomorú évfordulóhoz köthető az előadás, amelyre előadónk vállalkozott, hiszen krónikás hagyomány szerint szeptember 2-án, 993 évvel és egy nappal az előadóestét megelőzően sújtotta Szent Imre váratlan halálával az Apostoli Magyar Királyságot egy „vadkan” azon a vadászaton, amely – ősi szokás szerint – megelőzte volna szent királyunk egyetlen fiának, Imre hercegnek trónra emelését – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejért Szövetség társelnöke.

Apostol király – Magyar királyság – Archiregnum: Apostol király a magyar királyok egyik címe, és az apostoli királyság Magyarország egyik megnevezése. Külföldön más kifejezések is voltak, mint például a „királyságok királysága”, ős-királyság. Hazánkat nevezték még Regnum Marianum-nak, mely szerint az ország és a nép fennmaradását Máriának köszönheti, de már Szent István királyunk is Máriának ajánlotta fel országát halálos ágyán (isz.1038-ban). Az apostol király-i cím, a magyar király fő kegyúri jogának fontos hivatkozási alapja lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában