A közönség harminc művet tekinthet meg

2024.09.22. 08:00

Újabb lépések – A Pelikánban megnyílt Szentes Ottokár tárlata (galéria)

A Székesfehérvári Művészek Társaságának elnöke, Szentes Ottokár festőművész az elmúlt évek kirándulásai által is ihletett képeit mutatja be.

Bokros Judit

Szentes Ottokár Ház sorozat című alkotása előtt az Új lépések című tárlat megnyitóján

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Szent István Király Múzeum Pelikán Galériájában pénteken kora este zenével körített (Fersch Renáta – fuvola, Radics Éva – ének, handpan) tárlatnyitót tartottak, amelyen a festményeket maga az alkotó, Szentes Ottokár ajánlotta a közönség figyelmébe.

Ezt megelőzően a művésztől megtudtam: az Újabb lépések cím újabb megközelítést, új utakat jelent. Míg korábban főleg olajfestékkel hozott létre erőteljesebb színvilágú képeket, addig mostanában világosabb színnel és többféle technikával készült képek születtek. Az elmúlt pár év kirándulásai alkalmával ugyanis többször látott Árpád-kori, kora középkori templomokat, romokat, amelyeknek régi, töredékes, fragmentált freskói hatással voltak rá. A falképek visszafogott színvilága, az előtűnések inspirálták. Az újabb képein fehérre hagyott lemezre vagy vászonra dolgozott vegyes technikával és könnyed akvarellel, de vannak olajképek is. A régi motívumkincs azonban megmaradt, így a festményeken ismét felfedezhetők a hajtogatott formák, a létra, a lépcső vagy a papírsárkány, ezáltal a saját ikonográfia tovább élhet.

A közönség összesen harminc művet láthat az október 11-ig nyitva tartó kiállításon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában