Előadás

3 órája

Az erdélyi főnemesi kastélyokról tart előadást Margittai Gábor az MCC székesfehérvári központjában

Az erdélyi, egykori főnemesi kastélyok jelenlegi, elszomorító helyzetébe, valamint a nemesi sarjak román bürokráciával folytatott harcaiba kaphatnak betekintést azok, akik részt vesznek Margittai Gábor író, dokumentumfilmkészítő október 22-i előadásán.

Gombor Lili

A Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központja (Táncsics Mihály utca 2.) filmvetítéssel egybekötött előadásra várja az érdeklődőket október 22-én, kedden 17:00 órára. Ezúttal Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója, író, dokumentumfilm-rendező, szerkesztő tart előadást a magyar irodalomtörténet egyik legnevezetesebb kastélyáról, amely Marosvécsen áll, s amelyről a Maros megyei román prefektus azt hirdeti, hogy a magyaroknak, kiváltképp a hajdani uraknak nem fogja visszaadni – jóvátételi törvények ide vagy oda. 

Errefelé a magyarság minden szempontból szórványban él. Itt kellene a Kemény családnak visszaállítani és fenntartani azt a várkastélyt, amely szellemi központ volt, majd börtönként, végül elmegyógyintézetként működött. A filmvetítéssel egybekötött beszélgetés során az erdélyi kastélyok mai elszomorító helyzetébe, valamint a nemesi sarjak román bürokráciával folytatott harcaiba kaphatunk mélyebb betekintést. A belépés ingyenes, de regisztrációköteles, amelyet az MCC honlapján lehet megtenni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában