Szakember válaszol

11 órája

Gyerekek és felnőtt tartalmak a digitális világban

Merre tart ma a digitális világ? Miért pörögnek rá egyre többen a közösségi oldalakra és a videójátékokra? Hogyan válhatunk tudatos digitális szülővé, amikor a folyton változó 21. században offline szülőnek sem mindig könnyű lenni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptak azok, akik részt vettek kedd délután az MCC Székesfehérvári Képzési Központjának előadásán. Fegyverneki Gergő módszertani tréner, digitálispedagógia-szakértő és középiskolai tanár beszélt azokról a veszélyekről és új jelenségekről, amelyekkel a mai fiataloknak szembe kell nézniük a digitális világban. De nemcsak nekik, hanem a szülőknek is. Ilyenek például az interneten korlátlanul hozzáférhető felnőtt tartalmak.

Gombor Lili

Aki ma gyermeket nevel, annak tulajdonképpen egy új emberrel van dolga. Egy olyan emberrel, aki merőben különbözik az előző generációktól, sőt, koroktól. A legújabb generációk már a digitális világ szülöttei, s az ehhez kapcsolódó eszközök, mint az okostelefon, tablet és társaik, elválaszthatatlan részei a gyermekek életének. Jóllehet, sok szülő próbálkozik azzal, hogy teljes mértékben eltiltja gyermekét a telefonhasználattól, internettől, ez az út nem vezet sok jóra – mondta el Fegyverneki Gergő, módszertani tréner, digitálispedagógia-szakértő, középiskolai tanár kedd esti előadásán az MCC Székesfehérvári Képzési Központjában, ahol arról is beszélt, milyen elképesztő mértékben találkoznak a gyerekek felnőtt tartalmakkal az interneten. A szakember szerint a digitális eszközök megfelelő használatára kell megtanítani a gyerekeket, aminek elengedhetetlen része a digitális kultúra tanítása. 

A digitális világ veszélyeiről tartott előadást Fegyverneki Gergő
A digitális világban felnőtt tartalmakhoz is hozzájuthatnak a gyerekek – komoly veszélyekre figyelmeztet a szakember
Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A digitális világ a függőségek melegágya

A felnőttek már jól tudják, mi mindent rejt az internet, egy mindenre kíváncsi kiskamasz azonban nincs tisztában mindezzel. Magyarországon eddig idén közel négyezer olyan fotót jelentettek az internetes oldalak moderátorainak, amelyek kiskorúakat ábrázolnak kiszolgáltatott helyzetben. Mert hogy ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek sem elsődlegesen tanulásra használják az internetet, hanem a kíváncsiságuk kielégítésére. Ennek komoly következményei közt szerepel, hogy növekszik a folyamatos impulzus iránti igény, amely aztán különböző függőségekhez, például játék-, TikTok-, vagy pornófüggőséghez vezet. Az egyik legsúlyosabb következmény viszont az, hogy a gyerekek mindenféle akadály nélkül juthatnak hozzá felnőtt tartalmakhoz, amelyek hatására mentális és személyiségbeli változások is megjelenthetnek náluk. Mindezekre Fegyverneki Gergő példákat is felsorolt, s volt is miből merítenie, mivel számtalan gyermekkel dolgozott már együtt mint pedagógus. És ne legyenek senkinek sem illúziói, sajnos a mai tinédzserek többsége nem a biológia órán és nem is a szülői felvilágosítás során találkozik először a szexualitás témájával.

Felnőtt tartalmak gyerekeknek?

Hogy miért baj, ha egy kiskorú a felnőttfilmeken keresztül "tanulja" a szexualitást? A válaszhoz elegendő megkérdezni egy általános iskolást, milyen ismeretei vannak a témában. Afelől pedig, hogy vannak ismeretei, ne legyen kétségünk, a válaszok helytelensége azonban sokkal inkább mellbevágó lesz. Azok a gyerekek, akik tökéletesen téves ismeretek mentén alakítják ki a szexualitáshoz fűződő viszonyukat, nemcsak magukat, hanem akár a párjukat is nagy veszélynek teszik ki. Például a gimnazista, de már az általános iskolás gyerek is oszthat meg olyan fényképet az interneten akár magáról, akár párjáról, amely rajtuk kívül senkire sem tartozik. S miért? Azért, mert nincs tisztában a veszéllyel.

A szakember arra buzdít minden szülőt, hogy idejében kezdje el a gyermeke digitális világra történő felkészítését, amelyhez nem a tiltás a megfelelő út. A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan használják jól és megfelelő célra a digitális eszközeiket. Ehhez megkérhetjük a gyermekünket, hogy tanítson meg minket olyasmire, amihez ő jobban ért, például segíthet képet szerkeszteni, miközben mi a képszerkesztés folyamatát összekapcsolhatjuk egy, a témához illő matematikai feladat átbeszélésével.

Az MCC Székesfehérvári Képzési Központja hónapról hónapra készül egy-egy újabb tudományos előadással, amelyre sok szeretettel várják az érdeklődőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában