Múzeumok Őszi Fesztiválja

22 órája

Kincsek Székesfehérvár alatt

Székesfehérvár alatt igazi régészeti kincsek rejlenek, amelyek egy része már a kőtárban kapott helyet, míg egyes leletek megtalálásában csak reménykedhetnek a szakemberek, bízva abban, hogy egyszer lehetőségük lesz feltárásokat folytatni – hangzott el a péntek délutáni raktárlesen, a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban.

Gombor Lili

A résztvevők betekintést nyerhettek a kutatásba és megismerhették a kövek történetét, az előkerüléstől a kiállításig.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Különleges barangolásra hívta az érdeklődőket péntek délutánra a Szent István Király Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. A Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban tartott tárlatvezetésen a Solium Regni kiállításon kalauzolták végig az érdeklődőket. A tárlat elsőként mutatja be a közönségnek a koronázások és a királyi temetkezések helyszínéül szolgáló Szűz Mária prépostsági templom középkori emlékeit.

A résztvevők a jelenleg is zajló kutatásba nyerhettek betekintést, megismerhették a kövek történetét, az előkerüléstől a kiállításig, a kőemlékek azonosításának és tudományos feldolgozásának folyamatát. A különös túra során pedig megtekinthették azokat a kőemlékeket, amelyek a nagyközönség számára jelenleg még nem láthatók.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat nem ért véget, legközelebb, október 25-én, pénteken, 16:00 órától az ismert Kőleves című film elevenedik meg a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban. Hogy mi kell egy jóízű leveshez? Valóban elég hozzá egy darab kő? Vagy esetleg jobb, ha megpakoljuk sok-sok finom zöldséggel? A program a kisebbeket szólítja meg, de a (nagy)szülők is csatlakozhatnak a mesefoglalkozáshoz, amely után lehetőség lesz megnézni a kiállítást is, hogy kiderüljön, mi mindent mesélhetnek nekünk a kövek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában