Lovassport

2017.10.03. 08:30

Az utolsó lovas a nyári olimpián: Sós Attila kétszer vett részt a játékokon

Négy esztendeje a Volán Fehérvár lovasedzője Sós Attila. A Kiskunhalason született, 46 esztendős sportember az utolsó magyar lovas, aki olimpián szerepelt.

Horog László

Sós Attila kétszer vett részt nyári olimpián, Barcelonában újoncként, egyéniben 31. lett, négy évvel később, Atlantában csapatban szerzett 12. helyet a military szakágban

A közelmúltban jelent meg egy kiadvány Győr Béla gondozásában, Magyar lovasok az olimpiai játékokon címmel, amelyben részletesen foglalkoznak Sós Attila pályafutásával. Az immár edzőként dolgozó sportember nézi a könyvet, a hátlapot, mosolyogva jegyzi meg. „Atlanta, az egyik vízbe ugrás, Zsizsik nevű lovammal. Enyingi kanca, 12 évig lovagoltam. A Határőrségnek volt szerződése az Enyingi ÁG-val, majd Zrt.-vel, megvettük tőlük a lovakat, Kiskunhalason lovagoltuk őket, amikor a patások sportpályafutása befejeződött, visszakerültek tenyésztésre a ménesbe. Miután két olimpián vettünk részt közösen, Zsizsik volt az egyik kedvenc lovam, nagyon sokat köszönhetek neki. Többször meglátogattam Sáripusztán, ahol nevelkedett, valamint utolsó éveit töltötte. Négy-öt csikót még adott a magyar lovassportnak. Nehezen kezelhető ló volt, öntörvényű, altatva patkoltuk a hátsó lábára. Hét éve pusztult el.

- Néhány szót önről is. Négy éve dolgozik a Volán öttusázóinál. A versenyzők tudják, ön az utolsó lovas, aki nyári játékokon szerepelt?

- Nem hiszem, nem szoktam ezzel dicsekedni.

- Azért büszke az ötkarikás részvételekre?

- Persze. 1971-ben születtem Kiskunhalason, anno 36 ezren laktak ott, ma 30 ezren sincsenek. A gyárak bezártak, megszűntek a munkahelyek. Komoly volt a sportélet, világbajnok szertornászt adtunk a magyar sportnak, a kézilabdás lányok is mindig jók voltak. Első unokatestvérem Virincsik Anasztázia, a pályafutását Fehérváron fejezte be. Édesanyámat Virincsik Rozáliának hívják. Az úszók egyre jobbak, korosztályos bajnokokkal, válogatottakkal rendelkezünk. A nevelőapám Suti István, Rómában 1960-ban, 21 évesen, egyéniben 10. lett díj-ugratásban. Minden idők egyik legnehezebb lovasversenye volt. Kilencéves voltam, amikor feleségül vette anyukámat, nem a nevelőapám presszionált, én akartam lovagolni. 2000-ben a belügyminiszter megszüntette a halasi határőr lovasiskolát, a bázist, Debrecenbe szerződtem három évre, díjugratásban, valamint háromnapos, military viadalokon indultam. Visszakerültem Halasra, trénerként dolgoztam – 18 éves korom óta edzősködöm is -, valamint versenyeztem, szerények voltak a lehetőségek. Budapestre költöztem, 2004-ben kezdtem Fehérvár melletti településeken edzősködni, környékbeli lovardákban oktattam lovasokat, fiatalokat és idősebbeket, főleg Pákozdon. Vörös Zsuzsa, a Volán szakosztályigazgatója invitált. Varga Domokos,

azaz Dombi volt a lovasedző, mellette megkaptam a középiskolás csoportot. Dombi most a lovarda vezetője, én pedig a szakágvezető. A Volán a főállásom, de továbbra is dolgozom Pákozdon, díjugratást oktatok. Februártól a military szakág szövetségi kapitánya vagyok. Ingyen és bérmentve dolgozom. Alig hihető, pedig így van. A költségeket térítenék, de nem igénylem, azt a pénzt ott hagyom az utánpótlásban. Olimpiai szakágról beszélünk, remélem, talpra áll. Az Eb-n Szabó Orsolya képviselte Somogyjádról hazánkat, Tokióban reményeim szerint három-négy versenyzőnk indulhat, Párizsban pedig még többen. Most adtam le a felkészülési ciklussal kapcsolatos terveimet a honi lovas szövetségnek, valamint a MOB-nak.

Sós Attila Kiskunhalason született, a Határőr Dózsában versenyzett

- Tehát van feladata.

- A Volán az elsődleges, heti hat napot dolgozom a Börgöndi úton, hétfőtől szombatig edzünk, a vasárnap szünnap. Pákozdon pedig hétköznap délutánonként tartok foglalkozásokat, amikor az öttusázók nem tréningeznek.

- Második, egyben utolsó olimpiáján 25 éves volt. Gondolta, hogy ez lesz az utolsó?

- Nem, bíztam a hasonló folytatásban. Militaryban indultam mindkétszer, lovastusának nevezik, katonai sportág, mint az öttusa. Első nap díjlovaglás, másnap terep, akadályokkal, végül a klasszikus díj-ugratás következik. Komoly kihívás, összetett, mindent kell tudni. Nem csak egy speciális dologra készülünk, kell erő, állóképesség, magasfokú idomítottság. Nem csak olimpiákon szerepeltem, több Eb-n és vb-n is részt vettem, valamint katonai világjátékokon, ahol bronz-érmesek lettünk csapatban, Rómában. Ugyanott, az olasz fővárosban Varró József egyéniben, díjugratásban győzött. 1992-től 2000-ig militaryban álltam rajthoz, később díjugratásban, CSIO, nemzetközi viadalokon. Négyszeres Nemzetek Díja-győztes vagyok, 160 cm-es, a legnagyobb magasságon, Budapesten, Pozsonyban és kétszer Bukarestben győztem. Eb-re és vb-re nem jutottam ki, már nem is fogok. Nem azért, mert nincs bennem motiváció, egyetlen ló ára több millió euró, ilyen viadalon velük lehet eséllyel indulni. Ráadásul leg-alább 2-3 ló kellene, hogy egy olimpiára valaki jól felkészüljön. 1992-ben, Barcelonában 31. lettem, 98-an indultunk, életem második nagy, nemzetközi versenye volt, előtte egy minősítőn vettem részt Fran- ciaországban. Azért nem végeztem előbb az olimpián, mert a terepversenyen – mi krossznak hívjuk – időtúllépésem volt, 2 perc, rutintalan volt a ló és én is, ha nincs a hiba, bronzérmes vagyok. Elképesztő lett volna, 21 évesen dobogóra állni. Négy évvel később, Atlantában csapatban indultam, Tuska Pállal tudtuk befejezni a versenyt, Hercegfalvi Tibort és Saller Gábort kizárták, akadályhibák miatt. Végül a 12. helyen zártunk. Ma is versenyzem díjugratásban, országos viadalokon, a tanítványaim lovaival, a versenyzőimnek segítek. Már az edzősködés a döntő, 30 öttusázóval dolgozom a Volánnál. Imádom ezt a munkát, szerencsére motiváltak a gyerekek, sport- és eredményorientáltak.

Sós Attila kétszer vett részt nyári olimpián, Barcelonában
újoncként, egyéniben 31. lett, négy évvel később, Atlantában csapatban szerzett 12. helyet a military szakágban

- Van kedvenc öttusázója?

- Nincs. Úgy gondolom, leginkább azért szeretnek a tanítványaim, mert nálam nincs kivételezés. Munka és vidám szigorúság van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában