Videoton Fc

2018.03.14. 09:00

Kovácsik, az ítélet-végrehajtók réme öli a tizenegyeseket

Kovácsik Ádám a Videoton FC rettegett kapusa. Az egyébként rendkívül szerény, s mindig mosolygós hálóőrnek ritkán esik meg a szíve a tizenegyest rúgókon. Múlt szombaton is büntetőt védett.

Ferencz Balázs

Kovácsik Ádám kiválóan érzi, merre kell vetődni a büntetőpárbajoknál Fotó: vidi.hu

A Diósgyőri VTK ellen 4–1-re megnyert NB I-es összecsapás 75. percében Ioannaidisz két lépésről futott neki a labdának amikor tizenegyest rúghatott, a Videoton FC kapusa azonban remek ütemben vetődött balra, s kivédte a görög labdarúgó büntetőjét. Kovácsik Ádám joggal nevezhető az ítélet-végrehajtók rémének, hiszen csak amióta a Vidiben futballozik, tíz alkalommal nézhetett farkasszemet tétmeccsen a büntetőlövővel, s hatszor a kapus nyerte a párharcot.

– Talán hihetetlennek tűnik, de nem szoktam különösebben gyakorolni a büntetőket edzéseken – jelentette ki Kovácsik. – Videózni viszont annál többet szoktam. Pap Bence videóelemzővel alaposan ki szoktuk vesézni az aktuális ellenfelünk pontrúgóit. Az sem mindegy, hogy a mérkőzés melyik szakaszában kerül sor a tizenegyesre, és persze a találkozó állása sem mellékes. Igyekszem az összes körülményt figyelembe venni a büntetőrúgás előtt, és azzal is szeretek tisztában lenni, hogy az adott játékos korábban hogyan végezte el a büntetőket. Teljesen másképp végez el egy játékos egy 11-est a mérkőzés 10. percében 0–0-nál, és teljesen másképp a 90. percben 0–0-nál. Utóbbi esetben sokkal nagyobb nyomás van a rúgó játékoson, mint a kapuson. Az Újpest ellen éltem át hasonló szituációt, a 90. percben én nyertem meg az idegek harcát. Talán azt tartom a legfontosabb tizenegyes védésemnek ebben a szezonban.

Kovácsik Ádám kiválóan érzi, merre kell vetődni a büntetőpárbajoknál Fotó: vidi.hu

2011-ben a Reggina kapusaként két büntetőt is védeni tudtam egy Brescia elleni bajnokin. Az elsőt későbbi vidis csapattársam, Feczesin Róbert lőtte a 15. percben 0–0-nál, majd a 86. percben 2–0-ás vezetésünknél Budel 11-esét is sikerült hárítanom. Egyébként a büntetőpárbajokat kifejezetten szeretem nézni, a feleségemmel mindig azt játsszuk, hogy megtippeljük, hova rúgja a labdát játékos. Azt elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha is büntetőt rúgjak. Úgy gondolom, hogy ez tiszteletlenség az ellenfél kapusával szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában