Aranyérem Madridban, az Arnold Classic-on

2023.10.16. 18:00

Hajas Norbi két lábbal is csak győzni tud (videó)

Az angliai Coventry-ben, az angol nemzeti bajnokság versenyén az év elején világrekorddal kezdte meg idei szereplését a pettendi Hajas Norbert. Azóta nem csak az érmei szaporodtak meg – két hónapja új műlábat kapott.

Tihanyi Tamás

Az Arnold Classic a sportág legjobbjainak seregszemléje

Fotó: Hajas Norbert közösségi oldaláról

Anglia után Szlovéniába utazott, ahol súlycsoportjában egyedüli magyar indulóként első helyen végzett, abszolút kategóriában harmadik lett, aztán Spanyolországban rendezték a sportág Pro Ro világbajnokságát, ahol ismét győzött: ezek tehát jó előjelek voltak a továbbiakra nézve. Az elmúlt hétvégén aztán visszatért Spanyolországba, az Arnold Classic Europe WRPF versenyre, ahová már csak a legjobbakat hívják.

– Nagyon sokan voltak ott Japántól Oroszországig, hiszen hiába utalt az elnevezés európai megmérettetésre, világversenynek tekinti mindenki – mondta Hajas Norbert. – Tizenhét éve veszítettem el az egyik lábamat, nyolc éve kezdtem komolyan sportolni. Mivel a bal lábam is megsérült annak idején a baleset során, csak két hónapja kaphattam művégtagot, egészen addig mankóval jártam és versenyeztem. Ismét kemény időszak következett az életemben, a megszokott edzésmunka mellett négy-öt kilométert sétáltam a lábprotézissel. Aztán jött a madridi verseny.  

Immár lábprotézissel versenyezve győzött a madridi versenyen
Fotó: Hajas Norbert közösségi oldaláról

Tizenhét éve szenvedett motorbalesetet a velencei vasútállomás közelében, túlélte, de a következmény egy életre szólt: a fehérvári kórházban amputálták a jobb lábát. Aztán újra dolgozni, majd edzeni kezdett, világcsúcsokkal nyerte sorra a világ- és kontinensbajnoki érmeket. A pettendi erős ember így találta meg élete célját és sok hozzá hasonló sorstársának vált példaképévé.  

– Régi álmom teljesült azzal, hogy indulhattam az Arnold Classic-versenyen, ráadásul két lábbal – mondta Hajas Norbert még Madridban a FEOL-nak. –  Nem gondoltam volna előzetesen, hogy első helyezést érek el, hiszen még tanulom azt, miként lehet eredményesen két lábbal fekvenyomni. Ezért is lehetett a két érvényes kísérletem mellett az egyik érvénytelen, de természetesen ez alig számít, így is nagyon örülök a győzelmemnek, hiszen amiért jöttem, az megvalósult! Óriási élménynek bizonyult a legjobbak között, annyi sok ember előtt versenyezni Magyarországot képviselve. Köszönöm a magyar csapat és támogatóim segítségét, valamint a szerelmemnek, hogy jóban-rosszban kitart mellettem.

Hajas Norbert nemrégiben Felcsúton emlékezett Erőss Zsolt hegymászóra
Fotó: Hajas Norbert közösségi oldaláról

Az év elején Norbi még azt tervezte, hogy elindul a Mr. Olympián, amit Floridában rendeznek majd novemberben. Ám az, hogy felkészülésében nehézséget okozott a protézis megszokása, óvatosságra intette, ezért az amerikai versenyt jövőre halasztotta. Idén még Szlovéniában és Lengyelországban versenyez, és annyi idő biztosan elég lesz számára ahhoz, hogy ismét magabiztosan álljon mind a két lábán. Még akkor is, ha csodák sajnos nincsenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában