Nem remegett meg a lábuk, kezük

2024.05.29. 15:30

Még csak 15 évesek, de már az utca hősei

Valljuk meg, társadalmunk nagy része nem érez empátiát embertársai iránt. Ezért is példaértékű a Fehérvár Küzdősport SE két ifjú ökölvívójának története. Ismeretlenül segítettek egy bajba jutott férfin, s ki tudja, talán életet mentettek.

Ferencz Balázs

A Fehérvár Küzdősport SE ökölvívói hétköznapi hősökké váltak

Fotó: Ferencz Balázs

Mint ahogy minden áldott nap, két héttel ezelőtt is edzésre igyekezett a Fehérvár Küzdősport SE két 15 éves ökölvívója, Turós Levente és Frank Dominik. A Vak Bottyán köznél jártak, mikor egy férfira lettek figyelmesek, aki a járdán fekszik, s feje alatt vértócsa gyűlt. Azt is látták, hogy a felnőttek elsétálnak a sérült mellett. A fiatalok összenéztek, s azonnal cselekedtek.

- Egyből odaszaladtunk, az ötven év körüli embernek tiszta vér volt a feje. Megszólítottuk, de nem nagyon reagált. Levente egyből hívta a mentőket, és stabil oldalfekvésbe fordítottuk - mesélte a közelmúlt bunyós versenyein egyre jobb formában szereplő Frank Dominik.  - a fejsérüléséből láttuk, hogy itt valami komoly verekedés lehetett. 

Turós Levente (balra) és Frank Dominik nem haboztak, mikor segíteni kellett
Fotó: Ferencz Balázs

- Mikor látták a járókelők, hogy segíteni próbálunk, körénk gyűltek, és "okos" tanácsokkal akartak ellátni minket. Igyekeztünk őket odébb terelni. Kérdezősködtem, hogy mi történhetett, s mondták, hogy az elkövető a vasút felé futott, bekötött kézzel - tette hozzá a serdülő magyar bajnok Turós Levente. - Dominik átvette a telefont, én pedig a férfi után eredtem. Mikor meglátta, hogy futok, ő is szaladni kezdett a Prohászka úton, sprinteltem, ordítottam, majd egy kis utcában megállt. Utolértem, és számonkértem, miért bántotta a másikat, azt felelte, önvédelem volt. Amíg őriztem, a rendőrséget is kihívtuk.

Mindeközben Dominik vizet szerzett a közeli kisboltból, és ápolni kezdte a sérültet. 

- Letöröltem a fejét, próbáltam a vértől kitisztítani a légutait. Alig kapott levegőt. Azután kiértek a mentők, és a rendőrök is - emlékezett vissza Frank Dominik. - Mindketten az Árpád Szakképző Iskolába járunk, most hasznát vettük annak, amit az elsősegélynyújtás órán tanultunk. Meg aztán bunyós gyerekek vagyunk, tudjuk, hogy mit kell tenni a vérző sérüléseknél - mondta huncut mosollyal az arcán Dominik.

Remek ökölvívók, kiváló emberpalánták
Fotó: Ferencz Balázs

Miután elmesélték a fiúk a történéseket a kiérkező mentőknek és rendőröknek, kapták a táskájukat, és gyorsiramban az bokszterem felé vették az irányt. 

Sokan úgy gondolják, hogy az ökölvívás agresszív sport, s nem éppen az emberséget jellemzi. Azonban már többször bizonyították a bokszolók, hogy mindig készek segíteni embertársaikon. Frank Dominik és Turós Levente lélekjelenléte, cselekvőkészsége, bajtársiassága és segíteni akarása követendő példát mutat mindannyiunk számára. Nem túloztak a mentők, mikor azt mondták a 15 éves srácoknak, hogy tiszteletre méltó a cselekedtük. Ők az utca hősei.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában