Az elmúlt idényben bajnokok lettek

2024.06.11. 20:00

Minőségi kézilabdával töltenék meg a sárbogárdi csarnokot

Kiharcolta az elmúlt idényben a kézilabda NB II-be való feljutást a VAX KE Sárbogárd. Az elmúlt idénnyel, a csapat múltjáról és jövőjéről Rehák Tamással beszélgettünk, aki a klub elnökségi tagja és technikai vezetője, valamint játékosa, ráadásul az U20-as csapat edzőjeként is dolgozik.

Szabó Róbert

A 2023-2024-es idényben a bajnokság második helyén záró, Fejér vármegyében bajnoki címet szerző VAX KE Sárbogárd

Forrás: a klub

Milyen múlttal rendelkezik a csapat, milyen sikereket értek el eddig?

– A VAX Kézilabda Egyesület 2008 tavaszán alakult helyi fiatalokból Zajlott egy amatőr, hat csapatos városi bajnokság ebben az évben és ott volt annyi lelkes huszonéves fiatal srác, akik szerették volna kipróbálni magukat a megyei bajnokságban. Bodoki György adta ennek a legelején az összetartó erejét, Ő volt az edző is. Az első évben pár ponttal utolsó helyen végeztünk a bajnokságban, majd egy évre rá bajnokok lettünk. Ekkor az NB2-be való feljutás nem volt megvalósítható, hiszen a helyi általános iskola nem szabvány méretű torna termében voltunk kénytelenek játszani, valamint kötelező volt akkor is ifi csapatot indítani, ami szintén nem állt rendelkezésünkre. A kezdetekben kialakult mag sokáig egyben maradt, egy-két fiatal játékos azonban mindig érkezett kiegészítésképpen. 2016-ban újra bajnokok lettünk a megyében, de ekkor ismét ugyanazon okok miatt nem tudtunk feljebb lépni magasabb osztályba. A bajnoki címeken és az első szezonon kívül szinte minden évben az első négyben sikerült végezni a bajnokságban, ha csak a Fejér megyei összevetést nézzük.

Mióta dolgoznak komolyabban a csapattal?

– A komolyabb munkát én onnan szoktam számítani, amióta az egyesület keretein belül megkezdtük az utánpótlás nevelést. Ez pedig a 2018-as év őszén indult el. Először én kezdtem el az U9-es és U10-es korosztállyal, majd egy év múlva csatlakozott az edzői stábhoz Goldberger Marcell. Évről-évre próbáltunk bővülni, lépcsőről-lépcsőre feljebb lépni.

Jelenleg hány csapattal működnek, hány játékos játszik Önöknél?

– Jelenleg 6 korosztályban, 5 edzővel működünk, plusz a felnőtt csapat. Az idei év volt az, amikor már ifi csapatot is sikerült indítanunk az U20 III. osztályú bajnokságban. Ebben a szezonban mindent egybe véve 75 játékos ölthette magára a VAX Sárbogárd mezét, amire nagyon büszkék vagyunk.

Rehák Tamás nem csak a pályán irányítja a csapatot
Fotó: a klub

Milyen célokkal vágtak neki az idei évnek, milyenek voltak a kilátások?

– Kicsit visszakanyarodnék az előző szezonra. Ott fogalmazódott meg az a cél az idény közben, hogy szeretnénk megnyerni a bajnokságot és feljebb lépni. Ekkor vette át a csapat irányítását Pordán István, valamint érkezett a keretbe jó pár minőségi játékos. Végül egy borzasztó sérülés hullámnak is köszönhetően nem sikerült teljesíteni a feladatot. A nyáron is ugyanazt a célt tűztük ki magunk elé, mégpedig a feljutást. További játékosok érkezésével próbáltuk stabilizálni a meglévő állományt, ami utólag nézve jól sikerült. Az őszi szezont a Tatabánya mögött a második helyen fejeztük be. A tavaszra jól sikerült a felkészülés és a mérkőzéseink nagy részében az történt, amit elterveztünk. Mondhatjuk, hogy a szezon második felében magabiztosan értük el azt, amit az idény előtt kitűztünk célt, a feljutó helyek egyikének a megszerzését.

Mi volt a siker titka, hogy elérték a feljutást?

– Én úgy gondolom a legfőbb titka a sikernek az volt, hogy egy összetartó csapatot sikerült összehozni már a nyári felkészülés alatt. A hiány posztokra jól igazoltunk, mondhatni mindenki tudott hozzá tenni az újak közül és a vezetőedzőnk, Pordán István jól megtalálta a közös hangot a játékosokkal. A bajnokságban az egyik legjobb védelem volt a miénk, átlagban kevés gólt kaptunk a mérkőzéseken, ez komoly fegyvertény volt számunkra. Valamint mindenképpen megér egy pozitív mondatot a vezetőedző, a csapatkapitány és jómagam azaz Pordán István, Pordán Gábor és Rehák Tamás trió együttműködése, ami úgy gondolom a teljes szezon során jól működött.

Milyen új kihívások várnak a csapatra az NB II-es tagsággal?

– Az NB II az már egy más kávéház lesz. Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy tovább kell erősítenünk a meglévő keretet. Ha ezt nem tennénk meg egész biztos, hogy a 2025-26-os idényt újra a megyei bajnokságban kezdenénk. Ami viszont jó hír, hogy eddig ezzel a feladattal szépen haladunk. Van pár név, akivel már sikerült megegyezni. A másik komoly feladat, hogy a szponzoraink körét is tovább kell bővíteni, hiszen az előrelépéssel a kiadásaink is növekedni fognak. Szerencsére itt is van előrelépés, de még nem szabad hátra dőlnünk.

Az idény nemrég ért véget, de gondolom már a következő szezonra készülnek.

A bajnokság május második hetében véget ért, most a pihenésé a főszerep. Természetesen ez nem maradhat el, de azért ki lett hangsúlyozva, hogy a nyár folyamán ne hagyja el magát senki, hiszen akkor nagyon nehéz lesz a kezdés. A felkészülést a következő szezonra augusztus első hetében már megkezdjük. A bajnokság szeptember közepén fog kezdődni, lesz másfél hónapunk felkészülni az előttünk álló feladatokra. Addig az edzések mellett tervben van három felkészülési mérkőzés is.

Pordán Gábor (zöldben, kapura lő) lett a Fejér megyei összevetés gólkirálya
Fotó: a klub

Mi az elsődleges cél az első NB II-es idényben?

– Nem szeretnénk nagy szavakkal dobálózni. Pordán Istvánnal egyetértésben azt fogalmaztuk meg, hogy legyen meg a biztos bentmaradás. Nyilván evés közben jöhet meg az étvágy, ha ezt sikerült túlszárnyalni, az már a hab lesz a tortán és nagyon boldogok leszünk.

Az utánpótlás játékosok is kijárnak a mérkőzésekre
Fotó: A klub

Milyen a kézilabda élet Sárbogárdon?

– Az elmúlt évek során nagyon sokan mellénk álltak. A csapat játékosai közül többen edzőként is dolgoznak az utánpótlásban, így rengeteg gyermek jön ki megnézni az edző bácsikat. A tizenéves gyerekekkel pedig általában jön apuka és anyuka is, így családias hangulat alakult ki a lelátón. Ezen felül szerencsére egyre nagyobb az érdeklődés is a kézilabda iránt, mondhatni kialakult egy meccsre járó közösség. A közösségi médiában mindig hirdetjük a mérkőzéseinket, ami pontos tájékoztatást ad szinte mindenki számára.

A környéket is sikerül megmozgatni?

– Szerencsére igen. Amíg Simontornyán játszottuk a hazai meccseket egész sokan jártak át a városunkból Sárbogárdról. Most, hogy átadták a Sárbogárdi Városi Sportcsarnokot, szép számú simontornyai jön át megnézni a meccset. Ezen kívül a környező falvakból is van nézőnk szépen.

Mennyiben segít az új sportcsarnok, milyen lehetőségeket biztosít ez a csapat számára?

– Az új Sportcsarnok egy régi álom volt, de nem csak nekünk, hanem az egész városnak. 2019 szeptemberétől egészen az idei év márciusáig Simontornyán játszottuk a hazai mérkőzéseinket. Nagyon befogadó volt az ottani közönség és a helyi kézilabda klub, amit nagyon köszönünk, hiszen szép emlékeket őrzünk onnan egy-egy mérkőzésről. Azonban ez az új létesítmény nagyban hozzájárult a céljaink kitűzésében. Nagy segítség az edzések kivitelezésében is, hiszen egy nagyon jól felszerelt és komfortos sportcsarnokot kaptunk, amiért hálásak lehetünk. Innentől kezdve részben miénk is a feladat, hogy megtöltsük a Sárbogárdi Városi Sportcsarnokot minőségi kézilabdával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában